Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πάλη για την απομάκρυνση του κυβερνήτη του Λένινγκραντ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι αρχές του Λένινγκραντ, ύστερα από πολλές κωλυσιεργίες, κατέγραψαν επίσημα την ομάδα πρωτοβουλίας που συγκρότησε η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του κυβερνήτη Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ. Τα ερωτήματα είναι δυο: Αν οι πολίτες θεωρούν ότι η κοινωνικοοικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κυβερνήτης μείωσε το βιοτικό επίπεδό τους και αν είναι υπέρ της παραίτησης του κυβερνήτη.

Μέσα στις 40 προβλεπόμενες μέρες, η ομάδα πρωτοβουλίας συγκέντρωσε 250.000 περίπου υπογραφές (150.000 χρειάζονται βάσει του νόμου για την έγκριση διεξαγωγής δημοψηφίσματος). Ωστόσο, η δικαστίνα Τατιάνα Γκουνκό, στην οποία ανατέθηκε να εξετάσει την ένταση που υπέβαλε εκπρόσωπος των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων για τη νομιμότητα συγκέντρωσης υπογραφών για το εν λόγω δημοψήφισμα, αποφάνθηκε ότι είναι "ανεπίτρεπτο" να τεθεί το ζήτημα της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής του κυβερνήτη του Λένινγκραντ!

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, σε συνέντευξή του στην "Πράβντα - 5", αναφέρει ότι το ΚΕΚΡ έκανε ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κατά της απόφασης της δικαστίνας. Ο Τιούλκιν επισήμανε ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν το Μάρτη του 1993 προκήρυξε πανρωσικό δημοψήφισμα με το ερώτημα της εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο και την κοινωνικοοικονομική πολιτική του. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεχτεί την απόφαση της δικαστίνας του Λένινγκραντ, θα παραδεχτεί με αυτό τον τρόπο ότι ο Γιέλτσιν διοργάνωσε μη νόμιμο δημοψήφισμα. Ο Τιούλκιν τόνισε ότι "σκοπεύουμε να αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη και να φτάσουμε ως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και το νόμο". Ο Τιούλκιν δεν αμφιβάλλει για το αποτέλεσμα της νίκης στο δημοψήφισμα και θεωρεί ότι το πολιτικό κέρδος από τη νίκη θα έχει πανρωσική σημασία, διότι οι κυβερνήτες άλλων περιοχών θα αναγκαστούν να λάβουν υπόψη τους την "εμπειρία" του Λενινγκραντιανού "μεταρρυθμιστή".

Δολοφονικές επιθέσεις

Ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Μόσχα τον Ρώσο επιχειρηματία Ανατόλι Γκούσεφ και τον σωματοφύλακά του έξω από το Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ήταν γεμάτο από κόσμο που παρακολουθούσε το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Δύο άγνωστοι γάζωσαν με Καλάσνικοφ τους δύο άνδρες τη στιγμή που έβγαιναν από τη "Mercedes 500" μπροστά από το Κέντρο Κινηματογράφου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, τραυματίστηκε κι ένας 37χρονος που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης. Σημειώνουμε ότι πάνω από 600 με 700 δολοφονίες γίνονται κάθε χρόνο στη Ρωσία από πληρωμένους δολοφόνους. Οι περισσότερες από τις δολοφονίες αυτές παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, άγνωστος άνοιξε πυρ την ίδια μέρα αργά το βράδυ εναντίον του διαμερίσματος στη Μόσχα του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ντουμπίνιν.

  • Μεταξύ των προσκεκλημένων στο φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το Σάββατο, είναι η Τζίνα Λολομπριτζίντα, η Ορνέλα Μούτι και η Ζακλίν Μπισέ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο επίσημος αντικομμουνισμός προσφέρει ιδεολογική και ηθική κάλυψη στους βάνδαλους (2010-12-08 00:00:00.0)
Εκσυγχρονισμός για το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων (2010-01-26 00:00:00.0)
Εκλογές στην "πρωτεύουσα του Βορρά" (1998-12-23 00:00:00.0)
Προβοκατόρικες αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις (1998-12-15 00:00:00.0)
Ολομέλεια του ΚΕΚΡ για τη σύνταξη προγράμματος (1997-06-25 00:00:00.0)
Αυθαιρεσία ενάντια στους κομμουνιστές (1996-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ