Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν πάει διακοπές ο "κοινωνικός διάλογος"...

Απορύθμιση του χρόνου εργασίας, μερική απασχόληση, Τοπικά Σύμφωνα στο χτεσινό "τραπέζι". Απολογισμός... σήμερα εν ολομελεία. Τις θέσεις του ΣΕΒ συναγωνίζεται κείμενο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία των Εμπόρων

Η κυβέρνηση όχι μόνο δε στέλνει "διακοπές" τον, τόσο αναγκαίο για τους σχεδιασμούς της, "κοινωνικό διάλογο", αλλά και τον εντατικοποιεί, με σκοπό - όπως δήλωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της 3ης... ενότητας, ο επικεφαλής της Ρ. Σπυρόπουλος - να "έχει τη δυνατότητα μέσα στο Σεπτέμβρη να έχει τον πρώτο κύκλο των πορισμάτων... ".

Η χτεσινή συνεδρίαση είχε "καυτό" θέμα, αυτό των εργασιακών σχέσεων, αλλά περιορίστηκε - σύμφωνα με τις δηλώσεις - σε διαδικαστικού τύπου θέματα, όπως η σύσταση των υποομάδων που θα ασχοληθούν:

α.Με την (απο)ρύθμιση του χρόνου εργασίας, όπου ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας" σε εννιάμηνη ή ετήσια βάση!

β.Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα και τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις άτυπες μορφές απασχόλησης.

γ.Την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία έρχονται να γκετοποιήσουν τους εργαζόμενους σε περιοχές που πλήττονται από ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, καταργώντας στην πράξη συλλογικές συμβάσεις, ωράρια εργασίας κλπ.

δ.Τους όρους απασχόλησης των συνταξιούχων.Κεφάλαιο, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προωθεί πλευρές των γενικότερων αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών ή προϊδεάζει για πολλούς από αυτούς, όπως η "εξατομίκευση" των ορίων συνταξιοδότησης...

Ο θίασος του "κοινωνικού διαλόγου" δίνει σήμερα νέα παράσταση και μάλιστα "εν ολομελεία", όπου θα απασχοληθεί με το... τρίπτυχο: Ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα - απασχόληση,ενώ θα επιχειρήσει και έναν απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών του. Η συνεδρίαση θα γίνει στη 1μμ στο Γενικό Λογιστήριο.

Η ΕΣΕΕ, όπως ο ΣΕΒ...

Κείμενο, που συναγωνίζεται σε αντεργατικότητα τις θέσεις του ΣΕΒ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.Οι βασικές θέσεις του κειμένου είναι:

- Οχι στη μείωση του χρόνου απασχόλησης, αλλά και αν αυτό γίνει να συνοδευτεί από μείωση αποδοχών και "επανεξέταση" του θέματος της υπερεργασίας και των υπερωριών.

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

- Αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας προς εργασία.

- Μείωση του κόστους άδειας ασθενείας που βαραίνει τους εργοδότες στο 80%.

- Να κατοχυρωθεί το "δικαίωμα" (!) της μερικής απασχόλησης σε δυο ή περισσότερες θέσεις εργασίας.

- Να τροποποιηθεί προς το χειρότερο ο νόμος 1892/90 (θεσμοθετεί τη μερική απασχόληση) ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, την αποζημίωση της απόλυσης κτλ.

- Να προσδιοριστεί το ωρομίσθιο και να θεσμοθετηθεί ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας απασχόλησης από 3 έως 4 ώρες και ο εβδομαδιαίος με κατώτερο όριο τις 15 ώρες τη βδομάδα.

- Θέσπιση κι άλλων κινήτρων (!) για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες φορολογικές απαλλαγές.

- Να κατοχυρωθεί το "δικαίωμα" (!) του πλήρως απασχολουμένου να γίνει μερικά απασχολούμενος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ