Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ρεκόρ για το δολάριο, που "πέταξε" στις 286,4 δρχ.

Η νευρικότητα στη διατραπεζική αγορά δεν επηρεάζει τις μεγάλες τράπεζες, που προτίθενται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων μέχρι να διαφανούν οι νέες τάσεις του πληθωρισμού

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το δολάριο ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και τις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές αδυνατούν να προσδιορίσουν "οροφή" για την ισοτιμία του πράσινου νομίσματος. Χτες το εν λόγω νόμισμα κέρδισε πάνω από μιάμιση δραχμή στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και έτσι σήμερα θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες έναντι 286,4 δρχ. που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών. Στο μεταξύ, τα αλλεπάλληλα "σκαμπανεβάσματα" των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά - που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην αναστάτωση στην αγορά συναλλάγματος - εξωθούν πολλές μικρές τράπεζες σε άνοδο των επιτοκίων τους.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι αναπροσαρμογές αυτές σχετίζονται με τις περιορισμένες δυνατότητες ρευστότητας που έχουν ορισμένες τράπεζες μικρού, κυρίως, μεγέθους. Συγκεκριμένα, μην μπορώντας να "αντέξουν" την πίεση που υφίστανται από τη βραχυπρόθεσμη άνοδο των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, προβαίνουν σε συχνές μεταβολές επιτοκίων. Ανάλογη όμως κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υφίσταται στις μεγάλες τράπεζες, που εκμεταλλευόμενες την ισχυρότερη κεφαλαιακή τους βάση διατηρούν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλο που τα επιτόκια στη διατραπεζική αυξήθηκαν πρόσφατα μέχρι και 1,2 μονάδες. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, ενδεχόμενη γενική μεταβολή στα επιτόκια των τραπεζών μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο - και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ