Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στα "σκαριά" νέες περικοπές

Προάγγελο δραστικών περικοπών στις δαπάνες περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν οι ..."διαπιστώσεις", που έκανε πρόσφατα δημόσια ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,σχετικά με το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων στο δημόσιο. Επικαλούμενος συμπεράσματα σχετικής μελέτης - που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - ο Ν. Χριστοδουλάκης διατύπωσε την άποψη ότι το Σύστημα Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΔΥ) είναι το ακριβότερο, σε σύγκριση με τους άλλους τρεις κύριους ασφαλιστικούς φορείς(ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, κάθε ασφαλισμένος της ΠΔΥ κοστίζει στο κράτος σχεδόν τα διπλάσια από όσα κοστίζει ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και 4πλάσια από τον ασφαλισμένο στο ΤΕΒΕ. Με βάση τις εκτιμήσεις των μελετητών, η συνολική δαπάνη την ΠΔΥ κατά το 1996 πιθανόν να ξεπεράσει τα 160 δισ. δρχ. Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης το 1996 ήταν η φαρμακευτική, ενώ ακολουθεί η δαπάνη για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, κατά το 1996, η δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη κάλυπτε το 44% του συνόλου των δαπανών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση φαρμάκων έχει παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, οφείλεται στη σημαντική αύξηση της τιμής των φαρμάκων.Η αύξηση των δαπανών, όπως αναφέρθηκε, οφείλεται στη μεγάλη αύξηση στον όγκο των υπηρεσιών, που δημιουργείται από την πλασματική αναγραφή επισκέψεων και την προκλητή ζήτηση που διογκώνει τον αριθμό των εξετάσεων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής (θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων), προκειμένου να εξετάσει το όλο ζήτημα και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα "νοικοκυρέματος". Με δεδομένο ότι στις σύγχρονες συνθήκες, ο όρος "νοικοκύρεμα" σημαίνει περικοπή, στην ουσία, οι δηλώσεις του υφυπουργού αποτελούν προάγγελο για νέες περικοπές των κρατικών κονδυλίων για νοσοκομειακή περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ