Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Πόσο κρατάει ο ... εύλογος χρόνος;

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Δ. Ρέππα, δήλωσε προχτές πως θεωρεί ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη στάση και τις σχετικές απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γνωστού γερμανικού περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ", η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να απέρριψε τα ελληνικά αιτήματα...

Μπροστά στη σύγχυση που καλλιεργείται από πολλές πλευρές σχετικά, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να διευκρινίσει:

Αν δόθηκε και ποια ήταν η επίσημη απάντηση από τη γερμανική κυβέρνηση στην ελληνική ρηματική διακοίνωση που έγινε στις 14.11.1995. Αν όχι, ερωτάται αν εξακολουθεί να εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση πως είναι εύλογος ο χρόνος της μη απάντησης. Επίσης, καλείται να αναφέρει ο υπουργός: Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί και με ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τα δίκαια ελληνικά αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων, εξόφληση του κατοχικού δανείου, επιστροφή των αρχαίων που κατάκλεψαν οι Γερμανοί κατακτητές κλπ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καθ' όσον, όπως αναφέρεται: Περισσότερο από 20 μήνες έχουν περάσει από την 14.11.1995 που η ελληνική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση έθεσε στη Γερμανία το θέμα των δίκαιων απαιτήσεων της χώρας μας για την καταβολή αποζημιώσεων - επανορθώσεων, την επιστροφή του αναγκαστικά συναφθέντος κατοχικού δανείου κτλ. Κάθε φορά που οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να γνωστοποιηθεί η απάντηση της γερμανικής πλευράς στην ελληνική ρηματική διακοίνωση, η κυβέρνηση απαντά ότι χρειάζεται να παρέλθει εύλογος χρόνος προκειμένου να δοθεί η γερμανική απάντηση. Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 12 Δεκέμβρη 1995 κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΚΚΕ, στις 26 Απρίλη κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, καθώς και στις 20 Νοέμβρη 1996 στην απάντηση του ΥΠΕΞ στην Ερώτηση 495/7-11-96.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ