Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δισταγμοί και προβληματισμός μετά τα χαμόγελα

Μετριοπαθείς δηλώσεις και αμφιβολίες από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, που επιμένουν στις αντίθετες θέσεις τους παρά την "ικανοποίηση" για τη συνάντηση Αραφάτ - Λεβί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Το αισιόδοξο και θετικό κλίμα που ακολούθησε τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ έδωσε, χτες, τη θέση του στον προβληματισμό και τις αμφιβολίες. Και οι δύο πλευρές έκαναν ιδιαίτερα συγκρατημένες δηλώσεις, μέσα από τις οποίες επιμένουν στις γνωστές, και αντίθετες, απόψεις τους. Το πραγματικό στίγμα της συνάντησής του με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών έδωσε, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος αν και επανέλαβε τις αρχικές του δηλώσεις περί "θετικής κίνησης", υπογράμμισε ότι "τίποτα δεν επιτεύχθηκε, τίποτα καινούριο δεν προέκυψε από τη συνομιλία μου με τον Νταβίντ Λεβί". "Μάταια χαμόγελα" ήταν το σχόλιο που έκανε ο Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, για τη συνάντηση Αραφάτ - Λεβί και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία πρόοδος στην "ειρηνευτική διαδικασία", αν δεν τερματιστεί κάθε εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Μετριοπαθέστερος, σε σχέση με το πώς εμφανίστηκε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αραφάτ, ήταν, χτες, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, παρά τη "μεγάλη ικανοποίησή του", φρόντισε να τονίσει ότι "καμία ισραηλινή δραστηριότητα δεν πρόκειται να παγώσει", ενώ επανέλαβε ότι "η συνθήκη του Οσλο σε κανένα σημείο της δεν απαγορεύει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, συνεπώς δεν τίθεται θέμα άρσης σχετικών αποφάσεων".Ο Νταβίντ Λεβί διευκρίνισε ότι για το Ισραήλ το ζήτημα των οικισμών της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί κατά την τελευταία φάση των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς και των δύο περιοχών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει το ζήτημα αυτό να τεθεί στη σημερινή δεύτερη μεταβατική φάση των συνομιλιών.

Η αμερικανική πρόταση

Ενώ οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν μπορούσαν, χτες, να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την "επιτυχία της επίτευξης συνάντησης Λεβί - Αραφάτ", στην Ουάσιγκτον πλήθαιναν οι φήμες, στους δημοσιογραφικούς κύκλους, ότι η αμερικανική διπλωματία προτείνει ένα πακέτο προτάσεων, που στηρίζεται σε μία αρχική "ανταλλαγή": Το 6μηνο πάγωμα της ανέγερσης του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου και η αποδοχή της καθυστέρησης της περαιτέρω αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το φιλόδοξο αμερικανικό σχέδιο, όμως, έστω και αν δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως, προκαλεί, ήδη, αντιδράσεις εκατέρωθεν. Εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς, τόσο ο Σάεμπ Ερακάτ όσο και ο Χασάν Ασφούρ (διαπραγματευτής) απορρίπτουν την πρόταση καθυστέρησης της ισραηλινής αποχώρησης και της πραγματοποίησής της κατά την τρίτη φάση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", υποστηρίζοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για καθ' έξιν αναβολή της υλοποίησής της και τονίζοντας πως είναι απλώς ένα "προσωρινό μέτρο αποφυγής μιας βίαιης έκρηξης".

Διαμαρτυρία των Παλαιστινίων κρατουμένων

Εικοσιτετράωρη απεργία πείνας πραγματοποίησαν, χτες, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, ζητώντας την αποφυλάκισή τους και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Την 24ωρη απεργία πείνας υποστήριξαν με κλείσιμο των καταστημάτων τους οι έμποροι της ανατολικής Ιερουσαλήμ και με συγκέντρωσή τους έξω από τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη της Γάζας αρκετοί συγγενείς τους. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Κρατουμένων και διαπραγματευτής του ζητήματος με το Ισραήλ Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ, στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται, τουλάχιστον, 3.500 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερη μετά από σχετικές δεσμεύσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Νομοσχέδιο - εμπόδιο στις "ειρηνευτικές συνομιλίες"

Πανδαιμόνιο επικράτησε, χτες, στο ισραηλινό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ανάγνωσης νομοσχεδίου, που θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση της παραχώρησης εδαφών της Ιερουσαλήμ ή των Υψωμάτων του Γκολάν τη συγκέντρωση των 80 ψήφων από τους 120 της Κνεσσέτ.Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον Ελίζερ Ζάνμπεργκ, βουλευτή του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Τζομέτ και θέτει, επίσης, ως προϋπόθεση για την έγκριση της παραχώρησης εδαφών την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας σε ένα σχετικό δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο, που για να ισχύσει ως νόμος θα πρέπει να επανέλθει στη Βουλή προς έγκριση άλλες 3 φορές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης, που ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά μπλοκάρει τις "ειρηνευτικές συνομιλίες" τόσο με τη Συρία όσο και με τους Παλαιστινίους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τσαχί Χανεγκμπί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δε συγκατατίθεται, όλοι οι υπουργοί όπως και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Η ισραηλινή αντιπολίτευση τόνισε ότι θα ζητήσει επανάληψη ακόμα και της αρχικής προκαταρκτικής ψηφοφορίας καθώς το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 3 αποχές, τη στιγμή που δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κατά λάθος οι ψήφοι τους καταμετρήθηκαν υπέρ και ως αποχή αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ