Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παραίτηση Μπερίσα, σύγκληση της νέας Βουλής

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης εντός των ημερών

ΤΙΡΑΝΑ.- Η πρώτη συνεδρίαση της νέας αλβανικής Βουλής, η οποία ξεκίνησε χτες το απόγευμα με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους - περίπου 1.800 - νεκρούς της εξέγερσης στη χώρα, συνοδεύτηκε με την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Σαλί Μπερίσα: Την παραίτησή του από την Προεδρία της χώρας.

Ο Μπερίσα ανακοίνωσε την - από πολλού αναμενόμενη - παραίτησή του, μία ώρα πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της νέας Βουλής, από ραδιοφώνου. Αναλυτές εκτίμησαν ότι θα επιχειρήσει να παραμείνει στην ηγεσία του - εξασθενημένου, όσον αφορά την κοινοβουλευτική του ισχύ - Δημοκρατικού Κόμματος, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί σ' αυτήν, αφού υπάρχει εν εξελίξει μια κίνηση αποπομπής και αντικατάστασής του.

Ο Μπερίσα δήλωσε, πάντως, πως θα "παλέψει από την αντιπολίτευση" για την επαναδόμηση ενός συστήματος ελεύθερης αγοράς και την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές και, γενικότερα, στις δυτικές οικονομικές, πολιτικές και αμυντικές δομές.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Αλβανίας, σχολίασε το Associated Press, απήχησε το "διχασμό" στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι - 27, μαζί με τον Σαλί Μπερίσα - βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει από το περασμένο Σαββατοκύριακο, απείχαν.

Η "αμετάκλητη", όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, απόφαση του Μπερίσα να παραιτηθεί ανοίγει το δρόμο στον Φάτος Νάνο και τους Σοσιαλιστές του να αναλάβουν "πλήρως" και εν λευκώ τη διακυβέρνηση της χώρας. Ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία θα συγκροτηθεί εντός των ημερών, φυσικά θα είναι η απευθείας εκλογή ή η προκήρυξη εκλογών για να ανατεθεί η Προεδρία σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Θεωρείται βέβαιο ότι, εκτός απροόπτου, ο Νάνο θα προωθήσει για την Προεδρία τον Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον ακαδημαϊκό, ο οποίος αναδείχτηκε κάπως "ξαφνικά" στην πολιτική αρένα.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση, την οποία θα συγκροτήσουν οι Σοσιαλιστές από κοινού με τα υπόλοιπα κόμματα - φυσικά, πλην του Δημοκρατικού - πιθανότατα θα προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Νάνο, για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Προεδρία και την "υπαγωγή" τους στον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση, της οποίας, λογικά, θα ηγηθεί ο Νάνο, θα "πρέπει", κατά την άποψη των Δυτικών αναλυτών, να επιτύχει τη συλλογή των όπλων και να "αποκαταστήσει την τάξη" στον ακόμη "άτακτο" Νότο...

Το ΝΑΤΟ

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες "κατ' αρχήν" την αποστολή στην Αλβανία μιας ομάδας της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία "θα συνδράμει στην αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού" και θα προετοιμάσει τη συμμετοχή των Τιράνων στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη", στο οποίο η χώρα συμμετέχει από το 1994.

Ο χρόνος μετάβασης της αποστολής της Συμμαχίας στην Αλβανία "συναρτάται με το σχηματισμό κυβέρνησης και την αύξηση του βαθμού ασφάλειας στην Αλβανία", είπαν ΝΑΤΟικές πηγές, προσθέτοντας, πάντως, πως η ημερομηνία της μετάβασης της ομάδας δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οπωσδήποτε η αποστολή θα φθάσει στην Αλβανία μετά την αποχώρηση από εκεί του συνόλου της πολυεθνικής δύναμης.

Ενας αξιωματούχος δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως "η Συμμαχία δε θα επιδιώξει να διαδεχτεί η αποστολή της την πολυεθνική δύναμη, ούτε και να εγκατασταθεί στο αλβανικό έδαφος σε μόνιμη βάση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καυγάς για αποτελέσματα, επεισόδια (2003-10-15 00:00:00.0)
Παραμένει η όξυνση (1998-09-22 00:00:00.0)
Νηνεμία, πριν τη νέα καταιγίδα; (1998-09-17 00:00:00.0)
Κρίσιμες εξελίξεις (1998-09-15 00:00:00.0)
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι (1997-05-16 00:00:00.0)
Ζητούν επέμβαση οι πολιτικοί! (1997-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ