Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΗΝ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
"Θερμοκήπιο" αντεργατικών πειραμάτων

Ομαδικές απολύσεις, προγράμματα "εθελούσιας εξόδου", ωμοί εκβιασμοί και τρομοκρατία, ανατροπή εργασιακών σχέσεων και "μαύρη εργασία" αλλοδαπών. Προσκλητήριο συσπείρωσης και αγώνα από ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε "θερμοκήπιο" καλλιέργειας των πιο αντεργατικών μεθοδεύσεων και εφαρμογής των αντιδραστικών προτάσεων του "κοινωνικού διαλόγου" έχει εξελιχθεί η επιχείρηση "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (πρώην "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού") της οικογένειας των μεγαλοβιομηχάνων Κυριακόπουλων.

Οι απολύσεις έχουν φτάσει από το Γενάρη τις 150,σε σύνολο 400 εργαζομένων, ενώ το ίδιο διάστημα κάτω απ' την προτροπή του υφυπουργού Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα,στις τριμερείς συναντήσεις, η επιχείρηση ανακοίνωσε πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" με κάποια φτωχά... κίνητρα. Από δω και πέρα, με λυμένα χέρια, οι εργοδότες ανέλαβαν να "πείσουν" τους εργαζόμενους με επιστράτευση "επιχειρημάτων", όπως, ωμοί εκβιασμοί από τους προϊσταμένους των τμημάτων "ή αποδέχεστε την εθελούσια έξοδο ή θα χάσετε τα κίνητρα και θα απολυθείτε"! Αλλο "επιχείρημα" είναι να λένε στους εργαζόμενους "είσαι στη λίστα απόλυσης και κανόνισε τι θα κάνεις... ". Μετατάξεις, δυσμενείς μεταθέσεις και στασιμότητα μισθών είναι μερικά ακόμα "όπλα" της... επιχειρηματολογίας τους, ενώ στους "εθελούσιους" δεν καταβάλλεται ούτε καν η νόμιμη αποζημίωση.

Κάτω από τους εκβιασμούς, 85 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους. Η μεθόδευση αυτή απέδωσε κατά 500% παραπάνω απολύσεις εργαζομένων από αυτές που του έδινε το όριο του 2%.

Οι πιο τολμηροί - αυτοί που αρνήθηκαν και κίνητρα και "εθελούσια" έξοδο -οδηγήθηκαν κακήν - κακώς, εκτός εργασίας, σε απόλυση.

Παράλληλα όμως με την επιχείρηση βίαιης συρρίκνωσης του προσωπικού, ο "ανταγωνισμός" επιβάλλει και την οικοδόμηση ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Μέσα στο κλίμα φόβου που έχει δημιουργηθεί (λόγω απολύσεων), πάντα με την ανοχή κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας, προχωράνε σε αλλαγές συμβάσεων με το"έτσι θέλω". Μετακινούν εργαζόμενους, αλλάζουν ειδικότητες, εξαιρούν τους αμειβόμενους με μισθολόγιο εταιρίας από τις αυξήσεις του '97. Αποκορύφωμα αποτελεί η χρησιμοποίηση εργολάβων που απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες (την ίδια ώρα έχουν γίνει 150 απολύσεις και έπεται συνέχεια) χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικά μεροκάματα και απασχόληση επί 15 ώρες ημερησίως.

Το "οπλοστάσιο" της επιχείρησης έχει εξοπλιστεί επίσης με την αστυνόμευση των εργαζομένων και εξοντωτικές μεθόδους χρονομέτρησής τους.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, τρεις ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές, οι: Μανιτάρης Δημήτρης,πρόεδρος του σωματείου Μηχανοτεχνικών και βοηθών,Ρήγας Θύμιος, γενικός γραμματέας του σωματείου Οδηγών και Ιωσηφίδης Γιώργος, γενικός γραμματέας του ΕΚ Φωκίδας, καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν φραγμό στον αντεργατικό κατήφορο και στις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Συσπειρωμένοι στα σωματεία επισημαίνουν, νακαταγγείλουν τον "κοινωνικό διάλογο" και να συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή.

Καταγγέλλουν τον θιασώτη των "εκσυγχρονιστών", μεγαλοβιομήχανο Κυριακόπουλο και την αδράνεια των τοπικών φορέων, ιδιαίτερα της ΤΑ που ρίχνει μόνιμα τις ευθύνες στους εργαζόμενους με το πρόσχημα ότι δεν κινητοποιούνται. Δεν είναι άμοιρες ευθυνών - σημειώνουν οι τρεις συνδικαλιστές - και οι διοικήσεις κάποιων πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και του ΕΚ Φωκίδας, που μη θέλοντας να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση, "ποιούν την νήσσαν".

Οι συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη σύνδεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - συνδικαλιστών και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ