Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Συναίνεση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών!

Με πρόσχημα το "υψηλό μη μισθολογικό κόστος", ακόμα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να συμφωνεί στην "ελάφρυνση" των εργοδοτών! Την πρόθεση της κυβέρνησης για "κόψιμο" των εποχιακών επιδομάτων επανέλαβε ο Χρ. Πρωτόπαππας! "Συνετή εισοδηματική πολιτική", ζήτησε επιπλέον ο ΣΕΒ..!

Με λογύδρια περί "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να προλάβει η χώρα μας το "τρένο" της ΟΝΕ και αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση,πραγματοποιήθηκε χτες η δεύτερη ολομέλεια του "κοινωνικού διαλόγου".

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους,θέση με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,συναινώντας ουσιαστικά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και παραπέμποντας σε... άλλους τρόπους αναπλήρωσης της μείωσης των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης! Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε: "Το μισθολογικό κόστος είναι χαμηλό. Είναι ακριβό το μη μισθολογικό κόστος και πρέπει να μας απασχολήσει. Η οικονομία πράγματι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. Πρέπει να βρούμε λοιπόν τρόπους αναπλήρωσης των πόρων που πηγαίνουν προς την κοινωνική ασφάλιση με τη μορφή των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, για να δούμε, σε μια μεταβατική περίοδο, περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να ενισχύεται και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας "!

Προχωρώντας παραπέρα ο υφυπουργός Εργασίας επανήλθε στη θέση που εξέφρασε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Εργασίας για επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας των εποχιακά απασχολούμενων.Μίλησε, επίσης, για "νέα προοπτική και οργάνωση του χρόνου εργασίας", κινδυνολογώντας μάλιστα ότι αν δε γίνει αυτό τότε "ή θα επέλθει από μόνη της η απορύθμιση ή θα ρυθμιστεί κατά περίπτωση και κατά τον νόμο της ζούγκλας"!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,ζήτησε περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και επίσης "μια συνετή εισοδηματική πολιτική".

Πλειοδοτώντας σε αντεργατικότητα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Καψάλης,ισχυρίστηκε ότι η μερική απασχόληση αυξάνει τις θέσεις εργασίας και βοηθάει τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν με πλήρη! Με τη σειρά του κι αυτός ζήτησε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Πλεύρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αξίωσε να καταργηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, "Ολυμπιακή Αεροπορία" να παίρνουν άδεια κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου! Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γ. Παπαθανασίου,πρότεινε οι ασφαλισμένοι να "παίρνουν όσα δίνουν", ενώ συνοψίζοντας τόνισε ότι από τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", "κάποιοι θα ματώσουν"!

Κλείνοντας ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,εξήρε τη συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στο ότι η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί εθνικό στόχο και ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν αναγκαιότητα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ