Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιμένει... εφοπλιστικά

Την εμμονή της κυβέρνησης να διώξει τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία επαναβεβαίωσε χτες ο Στ. Σουμάκης. Ολοταχώς για την απεργία στις 4 και 5 Αυγούστου προχωρούν οι ναυτεργάτες

"Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με τα μέτρα".Με τη φράση αυτή, την οποία εκστόμισε με ύφος... "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης χτες, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επαναβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης στην, με κάθε τρόπο, ικανοποίηση των εφοπλιστικών αξιώσεων, διώκοντας μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία και μετατρέποντας την ελληνική σημαία σε σημαία ευκαιρίας.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού ήρθε έντεκα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της παγκόσμιας 48ωρης απεργίας στα ποντοπόρα πλοία, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τις 4 και 5 Αυγούστου. Η ΕΕ της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει ότι αν μέχρι την έναρξη της απεργίας η κυβέρνηση δεν έχει ανακαλέσει τα αντιναυτεργατικά της μέτρα και δεν έχει υιοθετήσει τα ναυτεργατικά αιτήματα, θα συνεδριάσει στη διάρκεια της απεργίας προκειμένου να αποφασίσει την επέκταση του αγώνα και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο προβλέπει την αφαίρεση φυλλαδίου από διαρκείας άνεργους ναυτεργάτες, την αφαίρεση του χρόνου της άδειας των ναυτεργατών από τον υπολογισμό της συνταξιοδότησης και άλλα, ο υπουργός, σχετικά με τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς και την ΠΝΟ, δήλωσε ότι "δε θα ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις που θέλουν το τέλμα και την ακινησία"..!

Στο μεταξύ πυρετός επικρατεί στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για την προετοιμασία της απεργίας. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές ελέγχουν και αν εφαρμόζεται στα πλοία ο νόμος για τις οργανικές συνθέσεις. Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες με την απεργία τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν ξεκινήσει πριν από δύο μήνες περίπου για την προστασία της απασχόλησης, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα.

Χτες ναυτεργάτες έκαναν παράσταση σε 15 ναυτιλιακές εταιρίες που βρίσκονται στον Πειραιά, ζητώντας να σταματήσει το "πάρε δώσε" με τους ναυτιλιακούς πράκτορες και η ναυτολόγηση να γίνεται μέσω των ναυτεργατικών σωματείων και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Διευκρίνισαν επίσης ότι όσες δεν απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες και έχουν υψώσει ξένες σημαίες στα πλοία τους θα πρέπει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη χώρα της οποίας έχουν υψώσει τη σημαία. Η χτεσινή ενέργεια χαρακτηρίστηκε από τους ναυτεργάτες ως "προειδοποίηση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πακέτο προνομίων στους εφοπλιστές (2006-11-10 00:00:00.0)
Μάχη κατά του δουλεμπορίου (1997-08-13 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται... (1997-08-10 00:00:00.0)
Απεργούν για μπάρκο (1997-08-05 00:00:00.0)
Απεργιακός αναβρασμός στα λιμάνια (1997-07-16 00:00:00.0)
"Σικέ" διάλογος... (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ