Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η "ομηρία" των μελών ΔΕΠ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΝ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διαδικασία εκλογής του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Η κυβέρνηση επέμενε μέχρι τέλους στις θέσεις της, με τις οποίες ανακυκλώνονται οι διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των μελών ΔΕΠ και καθιερώνονται εξοντωτικές συνθήκες για τις δύο πρώτες βαθμίδες, δηλαδή του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή.

Οπως υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, με βάση τις διατάξεις του νόμου αποθαρρύνονται οι νέοι επιστήμονες από το να καταλάβουν θέσεις στα Πανεπιστήμια γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "τους περιμένει μαύρο μέλλον". Ανέφερε δε ότι με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα να διώχνονται λαμπροί επιστήμονες από τα ΑΕΙ μετά από προσφορά πολλών ετών και διαιωνίζεται η ομηρία τους.

Ο Γερ. Αρσένης στην παρέμβασή του παραδέχτηκε ότι ο νόμος έχει πάρει "σημαντικά στοιχεία" από τον αντίστοιχο "νόμο Σουφλιά", που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι "εν καιρώ" θα κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Με δύο τροπολογίες που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ψηφίστηκαν, προβλέπεται ότι μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των δασκάλων στις 25 την εβδομάδα και μειώνεται από πέντε σε τέσσερα εξάμηνα ο χρόνος κατάρτισης στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αντίθετα ο υπουργός Παιδείας απέρριψε δύο τροπολογίες, που κατέθεσε ο Απ. Τασούλας. Η πρώτη ζητούσε σε διάφορες ειδικότητες δασκάλων, που διορίζονται στο δημόσιο να αναγνωρίζεται βαθμολογικά η προϋπηρεσία τους στους ιδιωτικούς ή δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Η δεύτερη ζητούσε να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για όσους φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας της περιόδου 1989 - '91, φοιτούσαν σε ΑΕΙ του εξωτερικού και ζήτησαν μετεγγραφή σε ΑΕΙ της χώρας μας, δυνατότητα που είχαν αλλά καταργήθηκε.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ο Γ. Σουφλιάς και ο Β. Κοντογιαννόπουλος που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή και καταψήφισαν το νόμο, ισχυρίστηκαν ότι δεν ήρθαν σε αντίθεση με την ηγεσία της ΝΔ καθώς όπως είπαν δεν είχε τεθεί θέμα "κομματικής πειθαρχίας".

"Ικανοποιημένος" πάντως για την ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωνε ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το νομοσχέδιο"έχουμε, σήμερα, έναν νόμο που είναι ευρύτατης πολιτικής κοινωνικής αποδοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ