Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Με τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ έγινε δεκτή χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρόταση νόμου τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της 14ης Σεπτέμβρη ως "ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος".

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι η σχετική πρόταση έγινε στις 12 Μάη και συζητιέται σήμερα, μετά τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη και χωρίς αμφιβολία θα ερμηνευτεί ως στοιχείο της εσωκομματικής διαπάλης στο ΠΑΣΟΚ. "Ομως τέτοια ζητήματα, τέτοιες τραγωδίες δεν είναι κατάλληλα για τις όποιες σκοπιμότητες", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Κωστόπουλος.

Μιλώντας επί της ουσίας της πρότασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα δε θα είχε αντίθεση για τέτοιες μέρες μνήμης (με μία προσοχή φυσικά) αλλά με σωστές προσεγγίσεις. Αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφική τόνισε ότι η τουρκική άρχουσα τάξη ήταν ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί οι ηθικοί αυτουργοί επειδή ήθελαν τα πετρέλαια της Μοσούλης και η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν το μέσο των ηθικών αυτουργών στο όνομα της Μεγάλης Ιδέας.

"Αν είναι έτσι - και έτσι είναι - τότε η εισηγητική έκθεση πρέπει να βάζει ολοκληρωμένα τα πράγματα, γιατί μόνο τότε η ιστορία μπορεί να διδάσκει και να φρονηματίζει. Αλλιώς αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και σπέκουλα" τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος και συνέχισε:

"Με αυτή την έννοια, προτείνουμε στην εισηγητική έκθεση να μπουν με μία σειρά και σωστά τα γεγονότα: Απόφαση της εκστρατείας, ρόλος "συμμάχων" στην αρχή, πετρέλαια Μοσούλης, εγκατάλειψη από "συμμάχους", εξοπλισμός των ατάκτων του Κεμάλ, σφαγή, "λάδι" οι πολιτικοί υπαίτιοι". Διευκρίνισε δε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την πρόταση, με βάση όμως τις επιφυλάξεις που ανέπτυξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ