Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αφαντοι" οι κατηγορούμενοι για το φόνο του Γκιοκτεπέ

Πέντε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπέ, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο χτες, παρά τη σχετική εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων ακόμη αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν στο ξυλοκόπημα του ρεπόρτερ της εφημερίδας "Εβρενσέλ" και ανέστειλε τη δίκη έως τον επόμενο μήνα, προκειμένου να περιμένει την προσαγωγή τους.

Οι εννέα αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων, αν καταδικαστούν.

Κατά ειρωνική σύμπτωση, χτες στην Τουρκία ήταν η μέρα της ελευθερίας του Τύπου και εκατοντάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, διαδηλώνοντας...

Ο Γκιοκτεπέ, στα 27 του, κάλυπτε την κηδεία δύο αριστερών για την "Εβρενσέλ" όταν συλλήφθηκε και ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου από αστυνομικούς, στα τέλη του Γενάρη του 1996.

Ακόμη μια παραίτηση...

Ενας ακόμη - ο πέμπτος κατά σειρά - βουλευτής του Κόμματος Ευημερίας παραιτήθηκε χτες, μειώνοντας πλέον σε 151 τον αριθμό των εδρών του κόμματος του Νετσμεντίν Ερμπακάν στη Βουλή. Πρόκειται για τον Μετίν Ιζίκ, βουλευτή της Κωνσταντινούπολης.

Συνολικά, είκοσι εφτά βουλευτές του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού έχουν παραιτηθεί από τα κόμματά τους, μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Γιλμάζ στις 20 Ιούνη. Ανήκαν στην πλειοψηφία τους στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Απαγόρευση μετανάστευσης

Ο "εσωτερικός πόλεμος", τον οποίο διεξάγει επί 13 χρόνια ο τουρκικός στρατός εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, έχει και μερικές "δυσάρεστες" συνέπειες - όπως τη μετανάστευση χωρικών, στις περιοχές των οποίων διεξάγονται εχθροπραξίες. Φαίνεται, όμως, πως οι αρχές βρήκαν μια νέα λύση: Οπως ανέφερε το Ρόιτερ, χθες εκατοντάδες χωρικοί στάλθηκαν πίσω στα σπίτια τους, στην επαρχία Χακάρι, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Κατά το πρακτορείο Ανατολή, "σαράντα πέντε οικογένειες από το χωριό Ντογκάνλι, της επαρχίας Χακάρι, που ήθελαν να εγκατασταθούν στην επαρχία Βαν, εστάλησαν πίσω σήμερα το πρωί με λεωφορεία". Η "Χουριέτ" δημοσίευσε δήλωση ενός αξιωματούχου που αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας πως η επαρχία Βαν "δεν μπορεί" να δεχτεί άλλους μετανάστες. Μόνο που, όπως είπε ένας χωρικός στην ίδια εφημερίδα, στην επαρχία Χακάρι "δεν έχουν ούτε ψωμί"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ