Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Μεϊντάνι
  • "Αλλαγή φρουράς" στην πολιτική ηγεσία
  • Εν εξελίξει ο σχηματισμός κυβέρνησης
  • Ηρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΤΙΡΑΝΑ.-

Στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τη σύγκλησή του, το νέο αλβανικό Κοινοβούλιο εξέλεξε χτες με μυστική ψηφοφορία τον 52χρονο γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρετζέπ Μεϊντάνι,Πρόεδρο της χώρας. Από την ψηφοφορία (της οποίας το αποτέλεσμα ήταν 110 ψήφοι υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές) απείχαν φυσικά οι 27 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του απερχόμενου Προέδρου Σαλί Μπερίσα συμπεριλαμβανομένου.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ο οποίος θεωρείται "μετριοπαθής" πολιτικός, δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Associated Press ότι αισθάνεται "βαθιά ευθύνη για το αξίωμα που του ανατέθηκε", και πρόσθεσε πως "αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη (...) αντί για διχασμό". Και κατέληξε πως "θα κάνει τα πάντα για μια πολιτική συμφιλίωσης".

Νωρίτερα χτες το αλβανικό Κοινοβούλιο ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία είχε επιβληθεί στη χώρα στις αρχές Μάρτη από τον τότε Πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα. Επίσης το Κοινοβούλιο εξέλεξε τον πρόεδρό του και τον έναν εκ των αντιπροέδρων (ο δεύτερος θα προέλθει από το Δημοκρατικό Κόμμα, άρα η θέση θα παραμείνει κενή μέχρι το κόμμα του Μπερίσα να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Βουλής). Ο νέος πρόεδρος της Βουλής είναι ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Σκεντέρ Γκινούσι, ενώ ο αντιπρόεδρος που εκλέχτηκε, ο Ναμίκ Ντόκλε, ανήκει στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία κατ' αριθμό εδρών.

Στη συνέχεια το Κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει νέα κυβέρνηση, της οποίας θα ηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο.

Μόλις ολοκληρωθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας της χώρας, αναμένεται να "αναληφθεί δράση για την αποκατάσταση της τάξης", κυρίως στο Νότο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι - μεταξύ άλλων, τρεις σε μια σύγκρουση για μια έκταση γης, τέσσερις σε ένα "ξεκαθάρισμα" συμμοριών, δύο σε μια "οικογενειακή υπόθεση", κι ένας αστυνομικός από επίθεση αγνώστων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ