Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν την Κυριακή οι Βάσκοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Παρά τις αρχικές αρνητικές απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας και της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, η άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης των Βάσκων αυτονομιστών δόθηκε από το βασκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης, έδωσε την άδεια να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του "Ερι Μπατασούνα", πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, στο Σεν Σεμπαστιάν, παρά τις ανησυχίες για τυχόν επεισόδια. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι για τη διαδήλωση της Κυριακής θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Η απόφαση αυτή ήρθε μόλις μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της ΕΤΑ, όπου η αυτονομιστική οργάνωση δήλωσε καθαρά τις προθέσεις της, για συνέχιση του αγώνα και προειδοποίησε την ισπανική κυβέρνηση ότι θα υποστεί τις συνέπειες από τη σύγκρουση, όσο βίαιες και επώδυνες και αν είναι. Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος για ζητήματα ασφαλείας της ισπανικής κυβέρνησης στη Χώρα των Βάσκων, Χουάν Μαρία Ατούτσα, δήλωσε ότι "πέρα από κάθε αμφιβολία, μετά από την προσεκτική εξέταση όλων των στοιχείων και των ντοκουμέντων, η ηγεσία της ΕΤΑ βρίσκεται στη Γαλλία". Από την απαρχή της δράσης της ΕΤΑ, το 1968, πολλοί μαχητές της Οργάνωσης βρίσκουν καταφύγιο στις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας, που συνορεύουν με την Ισπανία και πολλές φορές έχουν χρησιμεύσει ως ορμητήριο των επιθέσεων τής Οργάνωσης κατά στόχων στο εσωτερικό της Ισπανίας. Η στενή συνεργασία όμως, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών που διώκουν από κοινού την Οργάνωση, έχουν καταφέρει να συλλάβουν πλείστους μαχητές. Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Δημοτικού Συμβούλου Ανχελ Μπλάνκο Γκαρίδο, οι υπουργοί Δικαιοσύνης των δύο χωρών συμφώνησαν σε μία ακόμα στενότερη συνεργασία, με στόχο την εξολόθρευση της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ