Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπρηστική απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ
  • Κύμα αντιδράσεων πυροδότησε η έγκριση ανέγερσης νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέα όξυνση της έντασης στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών προκάλεσε η έγκριση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ για κατασκευή ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ.

Ο Εχούντ Ολμέρτ, δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και ανώτερο στέλεχος του Λικούντ, ενέκρινε τα σχέδια κατασκευής ενός νέου εβραϊκού οικισμού 65 - 70 κατοικιών στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ. Την περιοχή έχει αγοράσει ο Αμερικανο-Εβραίος εκατομμυριούχος Ιρβινγκ Μόσκοβιτς, ο οποίος και στοχεύει στην επέκταση του οικισμού.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής αρχής. Ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ,εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, υπογράμμισε ότι η απόφαση ανέγερσης ακόμη ενός εβραϊκού οικισμού στην αραβική Ιερουσαλήμ, ενώ, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση για την ανέγερση του οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα (Αμπού Γκνέιμ), αποτελεί απροκάλυπτη πρόκληση και θέτει τέλος στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος κάλεσε τις "ισραηλινές αρχές να λογικευτούν", ενώ επανέλαβε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου οδηγεί σε καταστροφή την "ειρηνευτική διαδικασία". Επίσης, ο Σάεμπ Ερακάτ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, τόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη.

Εξηγήσεις προσπάθησε να δώσει από την πλευρά του ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανέγερση του νέου οικισμού, επικαλούμενη "λόγους εθνικού συμφέροντος" και παρότρυνε την παλαιστινιακή αρχή να δει πίσω από "τις τυπικές εγκρίσεις". Ο Μπαρ Ιλάν ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος ο Νετανιάχου εξεπλάγη, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και είχε επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γιτζάκ Μοχλό επικοινώνησε με τον Γιάσερ Αραφάτ για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η απόφαση του δημάρχου.

Ο Γιόσι Σαρίντ,πρώην υπουργός και ηγέτης του αριστερού αντιπολιτευτικού κόμματος Μερέτζ, καταδίκασε την απόφαση του Εχούντ Ολμέρτ και υπογράμμισε ότι είναι καταστροφική για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες και στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση των σχεδίων του εκατομμυριούχου Μόσκοβιτς αποτελεί "πληρωμή έναντι των παχυλών χρηματοδοτήσεων που ο εκατομμυριούχος από το Μαϊάμι είχε καταθέσει στις προεκλογικές εκστρατείες, τόσο του Νετανιάχου, όσο και του Ολμέρτ". Αποκάλυψε, δε, ότι ο Μόσκοβιτς βρίσκεται και πίσω από την τουριστική εκμετάλλευση της σήραγγας που διανοίχτηκε κάτω από το τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, διάνοιξη που πυροδότησε αιματηρά επεισόδια, το Σεπτέμβρη, και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 Παλαιστινίους.

Ανένδοτος, σχετικά με την απόφασή του, εμφανίστηκε ο ίδιος ο Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι, εφόσον όλες οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις έχουν ικανοποιηθεί, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει ο Μόσκοβιτς και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε θα του φέρει κανένα εμπόδιο. "Δεν είναι δυνατόν κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται για την Ιερουσαλήμ να εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο Αραφάτ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολμέρτ.

Ανεξιχνίαστη "σύλληψη"

Αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έχει προκαλέσει και η σύλληψη του Γκασχάν Μιχντάουι, μέλους της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ", ο οποίος είχε αποδράσει από τις ισραηλινές φυλακές. Οπως υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ο Μιχντάουι συνελήφθη, την Πέμπτη, στην Τουλκαρέμ, που βρίσκεται υπό παλαιστινιακή κυριαρχία, από Ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα τις "ειρηνευτικές συμφωνίες", σχετικά με τις αυτόνομες περιοχές. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψης του Μιχντάουι, αρνήθηκε, όμως, να δώσει λεπτομέρειες για τον τόπο πραγματοποίησής της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήριξη στο Ισραήλ επανέλαβε ο Ομπάμα (2008-07-24 00:00:00.0)
Επιμένει το Ισραήλ (2007-12-28 00:00:00.0)
Σχέδιο για διπλό καθεστώς διοίκησης... (2000-08-31 00:00:00.0)
Προκαλεί "εποικιστικά" το Ισραήλ (1999-01-14 00:00:00.0)
Στο κενό πάλι η αμερικανική μεσολάβηση (1998-01-24 00:00:00.0)
Αμερικανικές υποσχέσεις και στο Λίβανο (1997-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ