Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνάντηση των Ιρλανδών ηγετών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Πιο προσγειωμένοι και χωρίς διθυραμβικούς πανηγυρισμούς για το τι πρόκειται να επιφέρει το μέλλον, συναντήθηκαν στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι τρεις ηγέτες των Ιρλανδών, που αντιπροσωπεύουν την ολότητα των καθολικών στη διχοτομημένη τους χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπερτ Αχερν, ο ηγέτης του μεγαλύτερου καθολικού κόμματος του Ολστερ, του Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος, Τζον Χιουμ και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, συναντήθηκαν και συζήτησαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την αδιάλλακτη στάση των Ενωτικών Προτεσταντικών κομμάτων, να αποσυρθούν από τις συνομιλίες και να απορρίψουν το βρετανοϊρλανδικό κυβερνητικό σχέδιο, που προβλέπει τον ταυτόχρονο αφοπλισμό και των έξι παραστρατιωτικών ενόπλων οργανώσεων.

Μετά τη συνάντηση, οι τρεις ηγέτες, σε δηλώσεις που έκαναν, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για δημοκρατικές και ειρηνικές μεθόδους που θα ακολουθήσουν στην επίλυση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος. "Επαναλαμβάνουμε ότι δεσμευόμαστε απολύτως και ολοκληρωτικά στις δημοκρατικές και ειρηνικές μεθόδους και μόνο, για να επιλύσουμε τα πολιτικά προβλήματά μας", δήλωσε ο Αχερν, διαβάζοντας απόσπασμα από την κοινή ανακοίνωση των τριών ηγετών. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι αναγνωρίζεται από τους τρεις ότι για την ειρήνευση της περιοχής είναι αναγκαία και απαραίτητη η συμμετοχή και συμφωνία των Προτεσταντών. Ο Τζέρι Ανταμς, σε δηλώσεις που έκανε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", πριν την άφιξή του για την κοινή συνάντηση των τριών, είπε ότι "την προηγούμενη φορά, πολλοί σκέφτηκαν πως η αίσθηση αυτή που πέρασε στον κόσμο ήταν και η επίτευξη μιας ειρήνης. Τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η αίσθηση σημαίνει την προσπάθεια για να κερδίσεις την ειρήνη".

Η συνάντηση των καθολικών ηγετών, που έγινε πριν ακόμα συμπληρωθεί μία βδομάδα από την εκ νέου κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από πλευράς του ΙΡΑ, είναι μία επανάληψη της από κοινού συνάντησης που είχε και το 1994, ενόψει του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και του Σιν Φέιν, το οποίο όμως στη συνέχεια αποκλείστηκε, γιατί ο ΙΡΑ δεν τήρησε την εκεχειρία που είχε από μόνος του κηρύξει. Εξακολουθεί πάντως να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών των Ιρλανδών καθολικών, καθώς ο Αχερν και ο Χιουμ υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή του στάτους κβο της Βόρείας Ιρλανδίας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας των κατοίκων, ο Ανταμς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο η επιστροφή στη "μητρική αγκαλιά", καθώς το κρατίδιο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι το παράνομο αποτέλεσμα μιας αντιδημοκρατικής απόφασης της Βρετανίας, το 1920, να τεμαχίσει το νησί (την Ιρλανδία), προς ιδία οφέλη.

Οι συνθήκες παρουσιάζονται φέτος σχετικά διαφοροποιημένες, αλλά παραμένει το ερώτημα αν ο ΙΡΑ παραμείνει συνεπής στην τήρηση της εκεχειρίας και επίσης ποια θα είναι τελικά η στάση των προτεσταντικών κομμάτων σε σχέση με τη συμμετοχή του Σιν Φέιν και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίοι απαιτούν πρώτα τον αφοπλισμό του ΙΡΑ, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον ΙΡΑ, που έχει δεχτεί το κυβερνητικό σχέδιο που εκπόνησαν οι ηγεσίες της Ιρλανδίας και της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ