Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στις 7 Αυγούστου, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχους του ναυτεργατικού κινήματος.

Αναγγέλλοντας το θάνατό του, η ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: "Μια μεγάλη καρδιά - όπως οι απέραντες θάλασσες, που όργωνε συνεχώς για την πολιτική και συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη των ναυτεργατών - δοσμένη ολόψυχα στο ΚΚΕ και στην πραγμάτωση της ιστορικής αποστολής της τάξης του, σταμάτησε να χτυπά. Γνήσιο παιδί του Κόμματος, μέσα από τις γραμμές του οποίου πάλευε ακούραστα από το 1932 μέχρι το τέλος των 81 χρόνων της ζωής του... Ο Αντώνης Αμπατιέλος συνέδεσε το όνομά του και την ιδιότητα του κομμουνιστή με τις σημαντικότερες κατακτήσεις, κύρια των ναυτεργατών. Στάθηκε ορθός, ακόμα και όταν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1948.... Πρόσφερε στον αγώνα, εκτός των άλλων, και 17 χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες...".

  • Ο Αντώνης ήταν από οικογένεια ναυτεργατών. Τον γνώρισα στο Κάρδιφ της Ουαλίας, όπου ζούσε με τη μητέρα του, που μόλις είχε μάθει το χαμό του συζύγου της, ναυτικός και αυτός, όταν το καράβι όπου δούλευε τορπιλίστηκε και χάθηκαν όλοι οι ναυτεργάτες. Θυμάμαι πως ξεκίνησε στο Κάρδιφ να δημιουργήσει οργάνωση ναυτεργατών. Θεωρούσε όμως ότι μια τέτοια οργάνωση δεν μπορούσε να γίνει στην Αγγλία, χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Επειτα από πολλές συζητήσεις με κομμουνιστές ναυτεργάτες που βρίσκονταν στην Αγγλία και ναυτικούς από τις ΗΠΑ, έγινε δυνατό να δημιουργηθεί η Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), οργάνωση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Αντώνης Αμπατιέλος ήταν ένας από τους δύο γραμματείς της ΟΕΝΟ, που πριν από πάνω από 50 χρόνια υπέγραψαν στις 2 Σεπτέμβρη 1943 στο Λονδίνο, την πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία κατοχυρώνονταν ουσιαστικές κατακτήσεις των ναυτεργατών.

Ηταν ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, δεν έπαψε να αγωνίζεται και μετά τη μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αντώνης Αμπατιέλος έγραψε το βιβλίο "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Με μετερίζι το ελληνικό καράβι" ("Σύγχρονη Εποχή").

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του 70.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μπέττυ Αμπατιέλου

* * *

λ9

Στις 24 Ιούλη, έκλεισε ένας χρόνος από τότε που πέθανε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ,μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής. Για πολλά χρόνια, ήταν πρόεδρος της Ενωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων.

Πιάστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και εξορίστηκε από το 1967 ως το 1970 στα Γιούρα και τη Λέρο.

Η ζωή του ήταν γεμάτη από αγώνες για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παγκρατίου, της οποίας ήταν μέλος και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Μαρίκα Παπάνθιμου

* * *

λ9

Πέρασαν 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ακούραστος κομμουνιστής.

Αγωνίστηκε, ως το τέλος της ζωής του, ως μέλος του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Νότα Νικολαϊδη, τα παιδιά του Ελίζα και Νίκος

  • Επίσης στη μνήμη του Νίκου Νικολαϊδη πρόσφεραν: Η Πελαγία Φιλελέ 3.000 δρχ. στο ΚΚΕ και ο Λευτέρης και η Ιωάννα Παπαθεοδώρου 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

* * *

λ9

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που πέθανε ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΟΓΛΟΥ,μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαριγούλα Κέλογλου και η κόρη του Γεωργία Κέλογλου πρόσφεραν στη ΝΕ Καβάλας 30.000 δρχ.

* * *

Η Σουζάνα Κατσαρού πρόσφερε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας, στη μνήμη του συζύγου της ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ,του αδελφού της ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΟΓΛΟΥ,καθώς και στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΚΡΟΖΟΥ, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ.

* * *

λ18

Στις 26 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που χάσαμε από κοντά μας τον αγαπημένο μας ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΤΣΙΚΟΥΛΑ.Οσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά, ας τον θυμηθούν και σήμερα.

Την 1η Αυγούστου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του αδελφού του ΝΙΚΟΛΑ Γ. ΤΣΙΚΟΥΛΑ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 22 χρόνων στα βουνά της Χαλκιδικής.

Στη μνήμη τους, η Αθανασία, σύζυγος Βασίλη Τσίκουλα, οι κόρες του Νίκη και Μαριάνα, οι γαμπροί του Σάββας και Πέτρος και τα εγγόνια του Χριστίνα, Βασίλης και Ορέστης προσφέρουν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αξέχαστης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΦΡΟΣΩΣ Δημητριάδου - ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ (Γεωργίας) από την Καλαμάτα, η οποία πέθανε στις 24 Ιούνη 1997, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Μαρίνας" Ηλιούπολης, 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστή ως το θάνατό της.

Ο σύζυγός της Νίκος Μαραγκάκης

Η κόρη της Χαρίκλεια και ο γαμπρός της Θεόδωρος

* * *

λ9

Στις 29 Ιούλη, κλείνουν 4 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη μας αδελφή ΕΥΧΑΡΙΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ.Η προσφορά της, για μας, στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν ήταν μεγάλη και δε θα την ξεχάσουμε ποτέ. Θα τη θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

Μένη - Νίκος Αγαθίας

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης μας αδελφής ΕΥΧΑΡΙΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, προσφέρουμε στην ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης 5.000 δρχ.

Μερόπη - Θεμιστοκλής Δεμοίρης

* * *

λ9

Στις 25 Ιούνη 1997, πέθανε στη Γδύνια της Πολωνίας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ιωάν. ΝΤΑΜΠΟΣ.Γεννήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας το 1920. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πολέμησε τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Για την πατριωτική δράση του, μετά τη Βάρκιζα, "ανταμείφθηκε" με άγριους ξυλοδαρμούς και διώξεις από τους δοσίλογους και τους "δημοκράτες" συνεργάτες τους. Στις αρχές του 1947, αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Με το τέλος του Εμφύλιου, πέρασε στην Αλβανία και από κει στην Πολωνία, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας και δημιούργησε οικογένεια.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1943, έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, ο αδερφός του Γρηγόρης Ντάμπος και η νύφη του Ελευθερία προσφέρουν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη του αδελφού μου ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΑ (Πιέρου), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΑΚΡΙΒΗΣ ΝΙΚΑ,προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιτόχωρου, 10.000 δρχ.

Χρήστος Νίκας - Λιτόχωρο

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ (Αγρότης), μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 25 Φλεβάρη 1997, γεννήθηκε στη Ζίτσα Ιωαννίνων το 1923. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και από τους πρώτους μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, ονομάστηκε λοχαγός.

Στη μνήμη του, η οικογένεια του γιου του Αλέκου Ματσάγκα πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

λ9

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΝΩΝΤΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ,στέλεχος του ΚΚΕ, πιστός και συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του λαού σε όλη του τη ζωή. Ηταν ένας αγαπητός άνθρωπος και η αισιοδοξία του, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, γέμιζε ελπίδα όλους γύρω του.

Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1917 και μεγάλωσε στη Σκοτούσα Σερρών. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το 1941. Μετά την Απελευθέρωση και αφού πιάστηκε και εξορίστηκε, βγήκε στο βουνό και πολέμησε ως υπολοχαγός του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά και πέρασε στη Ρουμανία για θεραπεία, όπου έμεινε ως πολιτικός πρόσφυγας για πάνω από 30 χρόνια. Ολα τα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς ήταν δίπλα στο ΚΚΕ και την Οργάνωση των Πολιτικών Προσφύγων.

Μετά τον επαναπατρισμό του, εξακολούθησε να αγωνίζεται για τα προβλήματα των Πολιτικών Προσφύγων ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), ως τον πρόωρο θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αγλαϊα και τα παιδιά του

* * *

λ9

Σήμερα, 27 Ιούλη, στο χωριό της Ικαρίας Δρούτσολα γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΩΜΑ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Σαν σήμερα, στις 27 Ιούλη 1995, έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ, από το χωριό Βρονταμά Λακωνίας. Πρωτοπόρος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτος για τα δίκαια του λαού, παραμένει στο νου και την καρδιά όλων μας, που τον ζήσαμε, με τις πιο ωραίες αγωνιστικές θύμησες. Δεν πεθαίνουν όμως ποτέ, αυτοί που δε λησμονιούνται. Δε θέλουμε να δεχτούμε ότι έφυγε και δε θα τον ξαναδούμε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα

Τα εγγόνια του Παναγιώτης και Αννα

* * *

Στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ, που έπεσαν στο Βίτσι και στο Γράμμο, οι Βασίλης Κωνσταντούλας από την Αστρίτσα Καρδίτσας και Αλέκος Κουρκουβέλας από τα Κόκκινα Βελεστίνου προσφέρουν από 5.000 δρχ. ο καθένας για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΙΣΜΗΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

Ο σύζυγός της Παναγιώτης Σταμάτης (Δημαράς)

Ο γιος της Σάκης

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΒΑΣΩΣ ΑΡΜΠΙΛΙΑ, μέλους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Γούσιος προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΤΡΑ,γίνεται σήμερα Κυριακή, 27 Ιούλη, στην Ερυμάνθεια το μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη Κούτρα και ο αδελφός του Βασίλης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αχαϊας, 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΤΣΑΓΓΑ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1927 στο Παλιούρι Εβρου. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Εφηβος εντάχθηκε το κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά και ήταν σύνδεσμος, συνεχίζοντας τη δράση του πατέρα του Θανάση Ματσάγγα, στελέχους του ΚΚΕ στο Διδυμότειχο.

Το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα, διώκεται όλη η οικογένειά του και το 1947 κατατάσσεται στο ΔΣΕ. Τον ίδιο χρόνο, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Τραυματίζεται βαριά το 1948 στο Γράμμο, νοσηλεύτηκε στη Ρουμανία και επιστρέφει στο ΔΣΕ.

Το 1949 κατέφυγε στην Τασκένδη. Το 1958 πηγαίνει στην Πολωνία, όπου δημιούργησε οικογένεια και δούλεψε σε διάφορες δουλιές.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και συνέχισε τον αγώνα του κοντά στο ΚΚΕ και μέσα από την Οργάνωση των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υγείας, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουλέ - Καφέ και 5.000 δρχ. για το "Ενημερωτικό Δελτίο" των Πολ. Προσφύγων.

* * *

λ9

Στις 9 Ιούνη 1997, έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, μέλος του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων Βέροιας και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Γεννήθηκε το 1926 στη Βέροια. Το 1943 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και το 1946, διωκόμενος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι και τραυματίστηκε. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, διακρίθηκε για τη συνειδητή δουλιά του.

Σήμερα, 27 Ιούλη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο "Ενημερωτικό Δελτίο" του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Η οικογένεια Σαββίδη

* * *

λ9

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ γεννήθηκε το 1916 στην Ερεσσό Μυτιλήνης. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Λέσβου, στην Κατοχή, πιάστηκε το 1947, πέρασε από τις φυλακές της Μυτιλήνης, της Χίου, της Αίγινας για να καταλήξει στις φυλακές Αβέρωφ.

Εκτελέστηκε στου Αβέρωφ σε ηλικία 32 χρόνων, στις 29 Φλεβάρη 1948.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Γιάννης, Κώστας και Μιχάλης προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ