Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκκλησιαστικός πόλεμος με... έξωθεν παρεμβάσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο πάπας της Ρώμης παρεμβαίνουν και ο Γιέλτσιν υπακούει για το περιεχόμενο νομοσχεδίου περί θρησκειών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν αρνήθηκε να επικυρώσει το νόμο "Για την ελευθερία της συνείδησης", που είχε υιοθετήσει η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και επικυρώσει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), ανταποκρινόμενος με καταπληκτική προθυμία στις "συστάσεις" και την "επιθυμία" του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Πάπα Ιωάννη Β. Η φιλελεύθερη "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", αφού αναφέρει ότι "ύστερα από την παράκληση του Προέδρου των ΗΠΑ και του πάπα της Ρώμης" ο Μπορίς Γιέλτσιν απέρριψε τον εν λόγω νόμο, δημοσιεύει το πλήρες κείμενο των επιστολών τους προς τον Γιέλτσιν και προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες και να αποδείξει στο Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των κύριων θρησκειών της Ρωσίας ότι το "ύστερα" δε σημαίνει "υπό την πίεση".

Ετσι, ο "φίλος Μπιλ", απευθυνόμενος στον "αγαπητό Μπορίς" με διπλωματικές περικοκλάδες και κολακείες περί του θεμελίου που έχει τεθεί για την παραπέρα πρόοδο των σχέσεών τους και για τα εξαιρετικά επιτεύγματα επί διοίκησης του Γιέλτσιν για την αναβίωση της θρησκείας στη Ρωσία, θέτει με σαφήνεια τις απαιτήσεις του: "Οπως κουβεντιάσαμε ήδη στο Ντένβερ, ανησυχώ για το νομοσχέδιο που υιοθέτησε τον Ιούνη η Δούμα, σύμφωνα με το οποίο θα περιοριστεί η θρησκευτική ελευθερία σε ό,τι αφορά τις νέες θρησκείες, με αυστηρές απαιτήσεις που αφορούν την καταγραφή τους. Χάρη σε σένα μια παρόμοια πρωτοβουλία δεν έγινε νόμος το 1993. Θυμούμαι πόσο τολμηρά τάχθηκες υπέρ της ελευθερίας της συνείδησης, παρά την πίεση να πράξεις διαφορετικά. Πιστεύω ότι θα ταχθείς και τώρα υπέρ της προάσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών".

Από τη μεριά του, ο πάπας "πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα" και δίνει οδηγίες στον Πρόεδρο της Ρωσίας τι οφείλει να κάνει. "Αυτό το κείμενο μπορεί να αποτελέσει για τη ρωσική Καθολική Εκκλησία μια πραγματική απειλή για την ομαλή ανάπτυξη των ποιμαντικών δραστηριοτήτων της, ακόμα και για την ίδια της την επιβίωσή της", τονίζεται στην επιστολή του ο πάπας και ζητάει από τον Γιέλτσιν "να κατανοήσει αυτές τις ανησυχίες" του και τον διακαή πόθο του "να συνταχθεί νέο νομοσχέδιο που θα εγγυάται πραγματικά τη θρησκευτική ελευθερία σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία". Ακολούθησαν αντιδράσεις άλλων ηγετών σειράς δυτικών χωρών, με επιστέγασμα τις απειλές του αμερικανικού Κογκρέσου να μην επιτρέψει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 200.000.000 δολάρια προς τη Ρωσία, αν εγκριθεί τελικά ο νόμος αυτός.

Εντονες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ,αναφερόμενος στον εκπληκτικό ζήλο που επέδειξε ο Γιέλτσιν να λάβει ως "καθοδήγηση για δράση" τις προαναφερόμενες πιέσεις, χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως "χονδροειδέστατη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας". Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις σχέσεις με τις κοινωνικές ενώσεις και θρησκευτικές οργανώσεις (συντάκτης του νομοσχεδίου) Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ σημείωσε ότι "στην ουσία η Ρωσία σήμερα τσαλαπατήθηκε". Και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν τόνισε ότι "η απόφαση του Προέδρου αποτελεί την οριστική απόδειξη ότι η Ρωσία είναι προτεκτοράτο της Αμερικής".

Από την άλλη μεριά, το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι "η απόρριψη του νόμου δε σημαίνει ότι οι ρωσικές αρχές δε θα αποκρούσουν τη διείσδυση και τη δραστηριότητα στη χώρα των ολοκληρωτικών αιρέσεων τύπου "Λευκής Αδελφότητας" και "Αούμ Σίνρικε"". Οι ίδιες πηγές στο Κρεμλίνο πρόβαλαν τη δικαιολογία ότι ο Γιέλτσιν, απορρίπτοντας το νόμο, ενήργησε ως εγγυητής του Συντάγματος.

Ο νόμος "Για την ελευθερία συνείδησης" περιέχει διατάξεις, με τις οποίες η δράση θρησκευτικών οργανώσεων στη Ρωσία μπορεί να ανασταλεί μέχρι και για 15 έτη. Αλλη διάταξη αναφέρει ότι προστατεύονται με όλα τα νόμιμα μέσα οι θρησκείες που έχουν παρουσία μισού αιώνα στη Ρωσία. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι βουδιστικές οργανώσεις, η μουσουλμανική και η εβραϊκή θρησκεία "ευνοούνται" από τη διάταξη, αντίθετα με άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα στη Ρωσία ανθεί η μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων της πλειονότητας των πολιτών στην εργασία, στην αμοιβή της εργασίας τους, στην προστασία της υγείας. Παραβιάζεται το κύριο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή. Η Ρωσία πεθαίνει. Μόνο που η Δύση δεν το "βλέπει" αυτό. Καμία διαμαρτυρία για την κατάσταση αυτή δεν έχει ακουστεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένεται απόρριψη του Κιριένκο από τη Δούμα (1998-04-10 00:00:00.0)
Αντιθέσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης (1998-04-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (1997-08-03 00:00:00.0)
Σχέδια υποκατάστασης της Δούμας (1996-07-23 00:00:00.0)
Ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις (1996-02-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ