Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Πέντε πολεμικά πλοία στην Αδριατική!

Αναχωρεί σήμερα για λιμάνι της Κροατίας και το αρματαγωγό "Σάμος", που μεταφέρει 26 οχήματα και 53 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Ηδη βρίσκονται στην περιοχή δύο φρεγάτες και δύο ναρκαλιευτικά. Στα πληρώματά τους ναύτες και υπαξιωματικοί που υπηρετούν τη θητεία τους. Στα μέσα Γενάρη το ελληνικό τάγμα στη Βοσνία

Στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των τυχοδιωκτικών του σχεδίων έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ηδη πέντε πολεμικά πλοία,από τα πιο σύγχρονα του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται προς την Αδριατική. Το πέμπτο είναι το υπερσύγχρονο αρματαγωγό "Σάμος", που αναχωρεί σήμερα από το Ναύσταθμο με προορισμό λιμάνι της Κροατίας.

Στο σκάφος θα επιβαίνουν 53 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μαζί με 26 οχήματα, που αφού αποβιβαστούν στην Κροατία θα προωθηθούν οδικώς στο Βίκοβο,δυτικά του Σεράγεβο, περιοχή που ανήκει στον μουσουλμανικό τομέα, όπου και ο τόπος εγκατάστασης του ελληνικού λόχου μεταφορών, ο οποίος θα τεθεί υπό βελγική διοίκηση στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής δύναμης εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνευσης στη Βοσνία. Η δύναμη αυτή είναι ο προπομπός της κύριας δύναμης του ελληνικού λόχου - ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τάγμα - και αναμένεται να αφιχθεί στη Βοσνία στα μέσα αυτού του μήνα. Εχει δε σαν αποστολή να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση του λόχου. Είχε προηγηθεί προ ημερών η αποστολή 16 αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι έκαναν την αναγνώριση εδάφους.

Την ίδια ώρα τρία ελληνικά πολεμικά πλοία, τα ναρκαλιευτικά "Κλειώ" και "Αύρα" και η φρεγάτα "Υδρα", βρίσκονται εδώ και μια βδομάδα στην Αδριατική. Στην περιοχή βρίσκεται εδώ και καιρό και η φρεγάτα "Φορμίων" που συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Να σημειωθεί ότι για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων δεν ισχύει αυτό που έχει πει ο υπουργός Αμυνας για να διασκεδάσει τις ανησυχίες, ότι θα είναι μόνο εθελοντές. Ετσι, στα πλοία αυτά επιβαίνουν και κληρωτοί ναύτες και υπαξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτικοί τους θητεία.Επίσης, στη διάθεση των ΝΑΤΟικών σχεδίων έχουν τεθεί και δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που συμμετέχουν στην αερογέφυρα που συνδέει το Ρίμινι της Ιταλίας με το Σεράγεβο.

Η όλη επιχείρηση της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στη Βοσνία έχει πάρει χαρακτήρα "μυστικής επιχείρησης", καθώς οι διάφορες κινήσεις αποκρύπτονται συστηματικά από τους αρμόδιους του υπουργείου Αμυνας και ανακοινώνονται κυρίως εκ των υστέρων. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η ηγεσία του υπουργείου θέλει να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η επικίνδυνη αυτή εμπλοκή. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Γερ. Αρσένης προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα του, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο να μη χρεωθεί αυτός εξ ολοκλήρου την όποια ευθύνη που θα του έκανε "ζημιά" στην κούρσα της διαδοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την αναχώρηση των πλοίων ζήτησε, την τελευταία στιγμή, επικύρωση της αποστολής από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, οι χαμηλοί τόνοι έχουν σαν στόχο και την κοινή γνώμη, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, είτε από συγγενείς των πληρωμάτων, είτε από το κίνημα κατά της ελληνικής εμπλοκής, που θα χάλαγαν την εικόνα που η κυβέρνηση θέλει να δώσει στο εξωτερικό σαν πειθαρχική και αποτελεσματική στα κελεύσματα της "νέας τάξης".

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ