Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοχρονιάτικο σασπένς στο "Ωνάσειο"

Δημόσια αντιδικία Κεδίκογλου - Κρεμαστινού πέρα απ' το κρεβάτι του ασθενούς πρωθυπουργού και στο φόντο των ενδοκομματικών διαγκωνισμών

Εκφραση των γενικότερων διαγκωνισμών μέσα στο κυβερνητικό κόμμα φαίνεται να αποτελούν οι δημόσιες κόντρες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου με τον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό γύρω απ' το κρεβάτι του ασθενούς πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου.

Οι κόντρες, αυτή τη φορά, επεκτάθηκαν πέρα απ' την κατάσταση του Α. Παπανδρέου και χρησιμοποιήθηκαν βαρύτατες εκφράσεις και είχαν ως πεδίο τη θέση του Δ. Κρεμαστινού ως υπουργού Υγείας σε σχέση με την επαγγελματική του θέση στο "Ωνάσειο" και την ακολουθούμενη πολιτική υγείας. Στην ενδοκομματική διένεξη παρενέβη και η ΝΔ με δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Υγείας Ν. Αναστασόπουλου, που έδωσε δίκιο στο Β. Κεδίκογλου. Πάντως, πέρα απ' τον ενδοκομματικό καυγά - και τη διακομματική του εμπλοκή - η διένεξη αυτή αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, τις δικομματικές επιδιώξεις - που δεν έκρυψε ποτέ ο Δ. Κρεμαστινός - στον τομέα της υγείας. Παραιτηθείς χτες από αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ωνάσειου" ο καθηγητής Γρ. Σκαλκέας αναφέρει ότι αποδέχτηκε τη θέση αυτή όταν ο Δ. Κρεμαστινός του γνωστοποίησε την επιθυμία του Α. Παπανδρέου να συγκροτηθεί υπερκομματικό και με αξιοκρατικά κριτήρια ΔΣ στο "Ωνάσειο".

Το χρονικό

Το χρονικό των αντεγκλήσεων άρχισε το περασμένο Σάββατο (30.12.95) με δηλώσεις του Β. Κεδίκογλου σε τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με προχτεσινή γραπτή δήλωσή του. Κεντρική ιδέα των δηλώσεων του Β. Κεδίκογλου - σε πολιτικό επίπεδο - ήταν ότι ο Δ. Κρεμαστινός όφειλε να συστήσει στον Α. Παπανδρέου την αναπλήρωσή του, όπως είχε προτείνει ο ίδιος ο Β. Κεδίκογλου πριν την εκδήλωση της τελευταίας ασθένειας του πρωθυπουργού. "Η ιδιοτέλεια, όμως του κ. Κρεμαστινού και τα συμφέροντα ενός κακού περιβάλλοντος δεν επέτρεψαν την αποδοχή της πρότασής μου. Τα οφέλη του κ. Κρεμαστινού από την υπουργική του θητεία και τα αφανή συμφέροντα του κακού περιβάλλοντος, κρατούσαν τον Α. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και υστέρησαν από το λαό και το κόμμα την παρουσία και την πορεία του", υποστηρίζει στη γραπτή δήλωσή του ο Β. Κεδίκογλου.

Ειδικότερα ο Β. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον Δ. Κρεμαστινό ότι συνέχισε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και μετά την υπουργοποίησή του παρά την αντίθεση πρόβλεψη του Συντάγματος. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι την επαγγελματική του σχέση με το "Ωνάσειο" τη χρησιμοποίησε παραπλανητικά για να εκλεγεί καθηγητής 2ης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ακόμα τον κατηγόρησε ότι αναβάθμισε την Υγειονομική Σχολή της Αθήνας προς όφελος της συζύγου του Τζένης Κουρέα - Κρεμαστινού και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ωνάσειου" που διόρισε στις 16.4.1995 ο Δ. Κρεμαστινός "είναι στα μέτρα και στις επιθυμίες του", ώστε να εκλεγεί και καθηγητής της Α βαθμίδας.

Το Σάββατο το βράδυ ήταν έντονες οι πληροφορίες ότι ο Δ. Κρεμαστινός πρόκειται να παραιτηθεί. Το απόγευμα του Σαββάτου ο οδηγός του Κρεμαστινού μετέφερε στον Ακη Τσοχατζόπουλο επιστολή της οποίας το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για επιστολή παραίτησης. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων με πρωταγωνιστές τους Α. Τσοχατζόπουλο, Αντ. Λιβάνη, Κ. Λαλιώτη και Τηλ. Χυτήρη. Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε επιστολή προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά διευκρίνιζε ότι σ' αυτή ανέφερε τα πραγματικά περιστατικά και τόνιζε ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί εάν δεν τον καλύψει η κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα ο Δ. Κρεμαστινός με γραπτή δήλωσή του επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις προς τον Β. Κεδίκογλου και τον καλούσε να αποποιηθεί της βουλευτικής του ασυλίας, ώστε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ορθότητα ή όχι των καταγγελιών του. Ο Β. Κεδίκογλου δήλωσε ότι παραιτείται απ' τη βουλευτική του ασυλία και ότι πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

Μπαράζ ανακοινώσεων

Την Κυριακή (31.12.1995) το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, το "Ωνάσειο" και η Υγειονομική Σχολή της Αθήνας απάντησαν στις δηλώσεις του Β. Κεδίκογλου.

  • Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Δ. Κρεμαστινός "έχει συνεχή πανεπιστημιακή καριέρα απ' το 1974" και ότι στην τελευταία βαθμίδα ψηφίστηκε και από τους 30 εκλέκτορες. Στην ανακοίνωση παραλείπεται ότι η τελευταία εκλογή - χωρίς αυτό κατ' ανάγκην να είναι τυπικά επιλήψιμο - έγινε επί της υπουργίας του Δ. Κρεμαστινού. "Εκ της ιδιότητάς του ως πανεπιστημιακού δε χρειάστηκε ποτέ να βεβαιώσει ότι είναι γιατρός για την εξέλιξή του στην ιεραρχία", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
  • Τόσο η ανακοίνωση του υπουργείου όσο και η ανακοίνωση του "Ωνάσειου" αναφέρουν ότι η πρόσληψη του Δ. Κρεμαστινού στο "Ωνάσειο" έγινε - επί κυβέρνησης της ΝΔ - τον Ιούνιο του 1993. Εργάστηκε με μισθό για δυόμισι μόνο μήνες, γιατί αμέσως μετά υπουργοποιήθηκε και παραιτήθηκε των επαγγελματικών του απολαβών - κάτι που ο Δ. Κρεμαστινός ανακοίνωσε και στην πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους αμέσως με την υπουργοποίησή του τον Οκτώβρη του 1993. Στην ανακοίνωση του "Ωνάσειου" αναφέρεται ότι ο Δ. Κρεμαστινός, όταν προσελήφθη έθεσε ως όρο την ανάληψη της Διεύθυνσης του 2ου Καρδιολογικού Τμήματος, "όπως εδικαιούτο, και εζήτησε την πρόσληψη ορισμένων συνεργατών του απ' το Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας για να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο".
  • Οσον αφορά την ανωτατοποίηση της Υγειονομικής Σχολής Αθήνας τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο κοσμήτορας της Σχολής Γ. Κυριόπουλος αναφέρουν ότι έγινε μερική ρύθμιση του θέματος, καθώς η πλήρης ικανοποίηση αυτής της προοπτικής παραπέμπεται σε ΠΔ που δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Οσον αφορά την Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού εκλέχτηκε ως καθηγήτρια της Α βαθμίδας το 1987. Με προχτεσινή ανακοίνωσή του όσο και με χτεσινές δηλώσεις του ο πρώην υφυπουργός Υγείας επί ΝΔ Ν. Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι "ο κ. Κεδίκογλου έχει απόλυτο δίκιο σε όσα καταγγέλλει".
Η παραίτηση Σκαλκέα

Χτες ο καθηγητής Γρ. Σκαλκέας με ευθείες βολές κατά των δηλώσεων Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αντιπρόεδρος του "Ωνάσειου", επειδή εμφάνισε το διορισμό του ως προϊόν συναλλαγής και όχι ως αξιοκρατική. Ο Γρ. Σκαλκέας, πάντως, αποκαλύπτει ότι η αποδοχή του διορισμού του ως αντιπροέδρου στο ΔΣ του "Ωνάσειου" υπήρξε προϊόν τρίμηνης δικομματικής συναλλαγής μετά την επιθυμία του πρωθυπουργού να "συγκροτηθεί υπερκομματικό και με αξιοκρατικά κριτήρια ΔΣ στο "Ωνάσειο"".

Ο Γρ. Σκαλκέας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις υπηρεσίες του - έστω και αν ο ρόλος του είναι δευτερεύων - στον ασθενούντα πρωθυπουργό.

Με γραπτή δήλωσή του ο Δ. Κρεμαστινός αναφέρει ότι αποδέχεται την παραίτηση του Γρ. Σκαλκέα και σημειώνει ότι αυτή αποτελεί δείγμα υψηλού ήθους και ελπίδας για όλους εκείνους που πρέπει να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο υπαρκτό μέλλον του τόπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα "βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας" (1996-02-23 00:00:00.0)
Με... φιλοσοφικές προσεγγίσεις (1996-01-23 00:00:00.0)
Επίσκεψη στον Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1996-01-19 00:00:00.0)
Ανακοινωθέντα "εντατικών προγραμμάτων" (1996-01-12 00:00:00.0)
Θρίλερ με τις επιστολές (1996-01-05 00:00:00.0)
Ο λόγος στους νοσοκομειακούς γιατρούς (1995-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ