Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρωτοβουλίες για την "αντικατάσταση Παπανδρέου"

Προειδοποίηση Μ. Εβερτ προς κυβέρνηση και διοικητές οργανισμών, ότι δε θα αναγνωρίσει συμβάσεις προμηθειών, αναθέσεις έργων και προσλήψεις

Πρωτοβουλίες με στόχο τον αποπροσανατολισμό, τη δημαγωγία και τη διευκόλυνση κυρίως των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση εξόδου από την "πολιτική κρίση", αναλαμβάνει, άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως με την ανατολή του καινούριου χρόνου.

Παράλληλα ο Μ. Εβερτ παρεμβαίνει στη μοιρασιά της λείας της εξουσίας και ως... "θιγόμενος" προειδοποίησε χτες την κυβέρνηση, όλους τους αρμοδίους υπουργούς και διοικητές δημοσίων οργανισμών ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει συμβάσεις προμηθειών, εργολαβιών, αναθέσεις έργων και προσλήψεις που γίνονται αυτό το διάστημα. Επιβεβαιώνει έτσι τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για "διαπάλη οικονομικών κυρίως συμφερόντων γύρω από ένα κρεβάτι".

Η δήλωση αυτή του Μ. Εβερτ ερμηνεύεται και ως κίνηση άσκησης πίεσης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου και εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα χτες απέστειλε επιστολή στον κάθε γιατρό - μέλος του ιατρικού συμβουλίου που παρακολουθεί τον Α. Παπανδρέου, με την οποία ζητά να απαντηθεί από τη σκοπιά του κάθε γιατρού το ερώτημα "εάν και πότε θα μπορέσει να επιστρέψει ο πρωθυπουργός στα καθήκοντά του και αν είναι σε θέση να τα ασκήσει". Το γεγονός ότι δε στάλθηκε επιστολή προς το ιατρικό συμβούλιο ως Σώμα, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, αλλά σε κάθε γιατρό ξεχωριστά, εκτιμάται ότι αποτελεί μια πράξη εκφοβισμού και τρομοκράτησης του κάθε γιατρού - μέλους του ιατρικού συμβουλίου από τον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να αποσπάσει απαντήσεις που θα διευκολύνουν τη δρομολόγηση εξελίξεων για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου. Οι απαντήσεις των γιατρών θα δοθούν μέχρι αύριο Πέμπτη στον γενικό διευθυντή του κόμματος Γ. Βαρθολομαίο.

Ο Μ. Εβερτ επιβεβαίωσε ότι έστειλε τις επιστολές προς τους γιατρούς λέγοντας ότι "ζητώ από τον καθένα καθηγητή, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και δημόσιος λειτουργός, να απαντήσει για τον συγκεκριμένο τομέα".

Την ερχόμενη Παρασκευή ο Μ. Εβερτ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,στον οποίο αναμένεται να εκθέσει συγκεκριμένες απόψεις για τη λύση του "πολιτικού προβλήματος" που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη νοσηλεία του πρωθυπουργού.

Επίσης η ηγεσία της ΝΔ ετοιμάζεται για την υποβολή πρότασης μομφής στην κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης βδομάδας, μόλις ανοίξει η Βουλή. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη.

Στη χτεσινή δήλωσή του ο Μ. Εβερτ υποστήριξε ότι ο εύλογος χρόνος αναπλήρωσης του πρωθυπουργού έχει παρέλθει και η σημερινή κατάσταση συνιστά πολιτική ανωμαλία. "Συνιστά, είπε, κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος". Αποσαφηνίζοντας το στόχο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, ο Μ. Εβερτ τόνισε: "Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος στο αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργήσει η αδράνεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι μικρά για να αναλάβουν τέτοιες μεγάλες ευθύνες". Προφανώς ο Μ. Εβερτ αισθάνεται"μεγάλος" για να αναλάβει ανάλογες ευθύνες, για λογαριασμό των γενικότερων συμφερόντων του πολιτικού συστήματος.

  • Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο αναπληρών τον πρωθυπουργόΑ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος τον κατηγόρησε ότι "διολισθαίνει σε άκριτη υπονόμευση της οικονομικής σταθερότητας", ενώ εμφάνισε το κυβερνών κόμμα ως εγγυητή της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ