Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οξύνεται η εσωκομματική σύγκρουση
  • Εκτροπή και ανωμαλία, θεωρεί ο Τηλ. Χυτήρης, ενδεχόμενη σύγκληση της ΚΟ για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου
  • Να συμβιβάσει τις διιστάμενες απόψεις, επιχείρησε το προεδρείο της ΚΟ, που συναντάται σήμερα με το ΕΓ

Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γύρω από το θέμα της αντικατάστασης του Α. Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι διαδικασίες αντικατάστασης του πρωθυπουργού, την επίσπευση των οποίων ζητούν αρκετά στελέχη και βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως οι "προεδρικοί", συνιστούν "προσεκτική και συντεταγμένη πορεία".

Το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που τέλειωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, επιχείρησε να συμβιβάσει την απαίτηση αρκετών βουλευτών και ορισμένων υποψηφίων διαδόχων (Κ. Σημίτης) για άμεση σύγκλιση της ΚΟ με θέμα την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου και τη θέση της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Δ. Μπέης ανακοίνωσε την "ομόφωνη" απόφαση των 5 μελών του προεδρείου της ΚΟ. Σύμφωνα με αυτή το προεδρείο θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη σύγκληση της ΚΟ προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πρωθυπουργική ασθένεια αλλά και να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες. Πάντως δεν αποφάσισε το ίδιο σύγκληση της ΚΟ αλλά έριξε το μπαλάκι στους βουλευτές, τους οποίους καλεί να καταθέσουν γραπτά τη γνώμη τους. Πάντως σήμερα το πρωί θα συνεργαστεί με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Η πλευρά των "προεδρικών" διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρη παρέμβηκε στις διεργασίες και στη σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη σύγκληση της ΚΟ με θέμα την αντικατάσταση και την καθαίρεση του Α. Παπανδρέου, σημαίνει εκτροπή. "Σημαίνει, πρόσθεσε, ανωμαλία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες όχι το ΠΑΣΟΚ αλλά την ομαλή πορεία της χώρας". Αυτό, ισχυρίστηκε, έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή που υπάρχει σταθερότητα, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως "κόρη οφθαλμού". Μάλιστα ο Τηλ. Χυτήρης ερμήνευσε ότι αντικατάσταση του πρωθυπουργού σημαίνει καθαίρεσή του και αυτό είναι "εκτροπή".

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος,στην απάντησή του προς τον Μ. Εβερτ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα αρμόδια όργανα του κινήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους θα πάρουν έγκαιρα τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, αντιμετωπίζοντας υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα όποια πολιτικά θέματα προκύπτουν.

Ο Τηλ. Χυτήρης κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Κρεμαστινού δήλωσε ότι δεν υπήρξε παραίτηση ούτε υπεβλήθη από τον υπουργό Υγείας κείμενο παραίτησης, ούτε παρελήφθη παραίτηση από τον Α. Τσοχατζόπουλο. Αυτό που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι δύο επιστολές του Δ. Κρεμαστινού, μία προς τον Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη και μια προς τον αναπληρούντα τον πρωθυπουργό Α. Τσοχατζόπουλο, με τις οποίες καταγγέλλει τις απόψεις που εκφράστηκαν από τον βουλευτή Β. Κεδίκογλου.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι οι επιστολές που έστειλαν χτες το πρωί τρεις βουλευτές του, στον πρόεδρο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέη.Οι τρεις βουλευτές (Γ. Σκουλαρίκης, Σπ. Καλούδης και Ελ. Παπαζώη) ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος που έχει προκαλέσει η παρατεινόμενη νοσηλεία του πρωθυπουργού. Αντίθετος στην κοινή σύγκληση της ΚΕ και της ΚΟ εμφανίζεται ο βουλευτής Γ. Σκουλαρίκης, υποστηρίζοντας ότι τέτοια σύσκεψη συνιστά χονδροειδές πραξικόπημα και σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Από την πλευρά του ο Σπ. Καλούδης υποστηρίζει ότι η αναβολή μπορεί να ερμηνευτεί και ως εκμετάλλευση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία πρωθυπουργικής παρουσίας.

Πρωτοβουλία Ε. Βενιζέλου

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μεταφορών Ε. Βενιζέλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία συμβιβασμού των αντιθέσεων, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΕΓ, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προσδιορίσει και την ατζέντα της κοινής συνεδρίασης της ΚΕ με την ΚΟ.

Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε χτες το βράδυ με τον Κ. Σημίτη και θα συναντηθεί με τους Γ. Χαραλαμπόπουλο και Δ. Μπέη,προκειμένου, όπως δήλωσε, να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εισήγηση "για το πολιτικό και θεσμικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη ασθένεια του πρωθυπουργού", την οποία θα αναπτύξει στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ. Ερωτηθείς για το αν, συνταγματικά ο "εύλογος χρόνος" αναπλήρωσης του πρωθυπουργού, έχει φτάσει στα όριά του, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι η αναπλήρωση είναι προσωρινή κατάσταση και η διάρκειά της εξαρτάται από τα πραγματικά δεδομένα της μάχης που δίνει ο Α. Παπανδρέου και η οποία όπως λένε οι γιατροί βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή συνάντηση με τον Κ. Σημίτη δεν υπήρξε συμφωνία απόψεων και ο Ε. Βενιζέλος θα μεταφέρει τις απόψεις Σημίτη στη συνεδρίαση του ΕΓ.

Παράλληλα πληθαίνουν οι επισκέψεις ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο προεδρικό μέγαρο. Χτες επισκέφτηκε τον Κ. Στεφανόπουλο ο υπουργός Επικρατείας Α. Λιβάνης ο οποίος έκφρασε τις απόψεις του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Αύριο πιθανότατα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ενώ μάλλον την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει η συνάντηση του Κ. Στεφανόπουλου με τον Α. Τσοχατζόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ