Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλη μια "χρυσή" χρονιά για τις τράπεζες

Πολλαπλάσια του πληθωρισμού αναμένουν και για ολόκληρο το '95 οι τραπεζίτες την αύξηση των καθαρών κερδών τους, στηρίζοντας την αισιοδοξία τους στην άνοδο των κερδών κατά 38% στο α' εξάμηνο

Εντυπωσιακά προκλητική είναι η κερδοφορία των τραπεζών και για το 1995, καθώς όλες οι τράπεζες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων κατάφεραν να "τσεπώσουν" αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές από τις εργασίες που εκτελούν. Η κερδοφορία αυτή μάλιστα, πιθανότατα θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που η ίδια πολιτική δημιούργησε, στρέφεται στις τράπεζες στις οποίες εναποθέτει πολλές από τις φρούδες ελπίδες της για το πέρασμα της οικονομίας σε περίοδο ανάκαμψης. Ωστόσο, με βάση την καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο μέσος Ελληνας και με βάση τους επίσημους "ψυχρούς" αριθμούς, διαπιστώνεται πως ανάκαμψη στο σύνολο της οικονομίας δεν υφίσταται, αλλά αντίθετα παρατηρείται ανάκαμψη στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τάσεις για τα τραπεζικά κέρδη τη χρονιά που μας πέρασε, φάνηκαν και από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που παρουσιάζουμε στον πίνακα. Σύμφωνα μ' αυτά, ο μέσος όρος της αύξησης των κερδών των τραπεζών που αποτελούν την αφρόκρεμα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας ανέρχεται σε 38,32%,ενώ όλες οι τράπεζες του πίνακα, εκτός από την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και την Τράπεζα Αθηνών, εμφάνισαν ποσοστά κερδών σημαντικά υψηλότερα του πληθωρισμού.

Τα αναμενόμενα κέρδη για ολόκληρο το 1995,υπερβαίνουν - για τις περισσότερες τράπεζες - τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και είναι κυρίως αποτέλεσμα αφ' ενός της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων, αφ' ετέρου της επέκτασης των εργασιών σε νέα προϊόντα, που αποφέρουν στις τράπεζες τις ανάλογες προμήθειες.

Ενδεικτικά τα καθαρά κέρδη των τραπεζών - με βάση τις προβλέψεις αρμοδίων τραπεζικών στελεχών - αναμένεται να φτάσουν για ολόκληρο το 1995, κατά προσέγγιση, στα εξής περίπου ποσά: Εθνική Τράπεζα 60 δισ. δρχ. , Αλφα Πίστεως 50 δισ. δρχ. , Εμπορική 44 δισ. δρχ. , Εργασίας 38 δισ. δρχ. , Ιονική 20 δισ. δρχ. και Κτηματική 17 δισ. δρχ.

Από τις μικρότερες τράπεζες ξεχωρίζει η Γενική με προσδοκώμενα κέρδη 9 δισ. δρχ. και ακολουθούν η Πειραιώς με 2,5 δισ. δρχ. η Xiosbank με 2 δισ. δρχ. και η Αττικής με 1 δισ. δρχ.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ