Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΟΜΟΛΟΓΑ: Σε ομόλογα έκδοσης ελληνικού δημοσίου σε μάρκα Γερμανίας θα μπορούν να επενδύουν οι αποταμιευτές τα χρήματά τους. Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Κυριαζίδη δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1056, δεύτερο τεύχος, ημερομηνίας 22 Δεκέμβρη 1995 και προβλέπει την έκδοση ομολόγων σε μάρκα κατά τις διατάξεις που διέπουν και τις υπόλοιπες κατηγορίες ομολόγων του δημοσίου. Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στο γερμανικό μάρκο επειδή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σταθερότητα από όλα τα νομίσματα. Μετά μάλιστα τη σχετική αποτυχία της διάθεσης ομολόγων με ρήτρα αμερικάνικου δολαρίου, εξαιτίας της αστάθειας που παρουσίασε το νόμισμα τη χρονιά που μας πέρασε, η έκδοση ομολόγων σε γερμανικά μάρκα πιστεύεται ότι θα δράσει σαν "από μηχανής θεός" για τα έσοδα του κράτους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Με απόφαση του προέδρου του ΧΑΑ Μ. Ξανθάκη (δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1032, Τ. Β', 14/12/1995) που αποτελεί στην ουσία εφαρμογή του νόμου 2324/95, καθορίζεται όριο διακύμανσης της τιμής των διαπραγματευόμενων ομολογιών στο Χρηματιστήριο σε ποσοστό 2%, ενώ η τιμή μπορεί να διαφοροποιείται μόνο αν η αξία της συναλλαγής είναι μεγαλύτερη των 20 εκατ. δρχ. Στο ίδιο ΦΕΚ παρέχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια έκδοσης ομολογιακού δανείου έως 40 δισ. δρχ. από το διεθνή οργανισμό International Finance Corporation μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

ΝΟΜΟΙ: Κυρώνεται με το νόμο 2365 η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Σλοβενίας για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης στο ΦΕΚ 255, Τ. Α', 12/12/1995.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΙΟΥ: Κατά μισή μονάδα μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων "Xios Αλμα" η τράπεζα για την τρέχουσα βδομάδα. Ετσι το επιτόκιο ανέρχεται πλέον σε 13,8%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το επιτόκιο της επιχειρηματικής πίστης διατηρείται στο 21%.

ΤΣΙΓΑΡΑ - ΚΑΠΝΟΣ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1054/Β/21-12-95) η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, με την οποία αναπροσαρμόζεται από τις 8 Γενάρη 1996 στις 500 δραχμές το πακέτο η "Πλέον Ζητούμενη Τιμή" των τσιγάρων. Με την απόφαση αυτή, ακριβαίνουν από την ίδια ημερομηνία και οι τιμές λιανικής πώλησης των τσιγάρων μέχρι και 60 δραχμές το πακέτο. Κερδισμένοι από την αύξηση αυτή, θα είναι οι καπνοβιομηχανίες, οι εισαγωγείς τσιγάρων αλλά και το κράτος - που θα αυξήσει έτσι τα φορολογικά του έσοδα - ενώ οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι καπνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ