Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχές

Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Μιχάλης Διαμαντής για τα μεγάλα προβλήματα των ΕΒΕ, που γίνονται μεγαλύτερα, αλλά και για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με αγώνες

Κανένα "φως στο τούνελ" των οξυμένων προβλημάτων τους δε βλέπουν οι βιοτέχνες της Αθήνας και γενικότερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας. Αυτό διαπιστώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ) τον περασμένη μήνα και στο οποίο αποφασίστηκε να συγκληθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των ΔΣ όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας στις 10 Γενάρη, με πρόβλημα αιχμής το φορολογικό με τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΒΣΑ, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η μεγάλη "γάγγραινα" του χώρου, που θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο το 1996 καθώς θα ισχύσει για τη φορολογική δήλωση του 1997 η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Ενόψει της παραπάνω σύσκεψης, ο "Ρ" μίλησε με τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Μιχάλη Διαμαντή. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Πώς άφησε το 1995 τους βιοτέχνες της Αθήνας και πώς προμηνύεται το 1996;

- Αν θα δίναμε ένα χαρακτηρισμό στο 1995 θα λέγαμε ότι ήταν χρονιά συσσωρευμένων και οξυμένων προβλημάτων και πολύ μεγάλης κρίσης για τη μικρομεσαία επιχείρηση, η μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας. Δηλαδή οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα προβλήματα, αποτέλεσμα των γαλαζοπράσινων πολιτικών, ενώ το 1995 η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας, όπως και οι προηγούμενες, οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα προγράμματα σύγκλισης, κτλ., πρόσθεσε πραγματικά εξοντωτικά προβλήματα για τους ΕΒΕ, όπως π. χ. εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων", που σε πολλές περιπτώσεις τα μικρά μαγαζιά κλήθηκαν να πληρώσουν και δέκα φορές πάνω φόρο. Ενώ, το Σεπτέμβρη του 1995 πετάχτηκαν χιλιάδες ΕΒΕ στο δρόμο ή πλήρωσαν πολύ υψηλά ενοίκια αυτοί που είχαν κλείσει τριακονταετή επαγγελματική μίσθωση. Το Οκτώβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάγγειλε νέα μέτρα εξόντωσης για τη μικρή επιχείρηση, με τα μέτρα καταστολής για τις μικροπαραβάσεις του φορολογικού κώδικα. Ακόμα, πέρσι, είχαμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που επηρέασαν δυσμενώς από τη μια μεριά μια μερίδα των ΕΒΕ στην επαγγελματική στέγη, που κι εδώ τα ενοίκια έφτασαν στα ύψη, ενώ για το '96 θα ανεβάσει τη φορολογία στα μικρά καταστήματα, αφού επηρεάζονται άμεσα τα αντικειμενικά κριτήρια. Ετσι, λοιπόν, θα λέγαμε ότι η οξυμένη αυτή κατάσταση έφερε πρωτόγνωρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το χώρο μας. Χρονιά, λοιπόν, κινητοποιήσεων των '95. Πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες πανελλαδικές απεργίες με κλείσιμο των καταστημάτων με μεγάλη επιτυχία, ενώ πραγματοποιήθηκαν τοπικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχαμε ακόμα και τέσσερις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Παρά τις πρωτόγνωρες αυτές κινητοποιήσεις ούτε λύθηκε, ούτε καν δρομολογήθηκε καμία λύση στα προβλήματά μας. Και πώς να γίνει αυτό, αφού είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική βούληση, αντίθετα θα λέγαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι με πρωτόγνωρη υποτέλεια υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών να φύγει από τη μέση το 40% - 50% των ΕΒΕ για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στα ξένα και ντόπια μονοπώλια για την υπερεκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

- Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Γενάρη πραγματοποιείται σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας. Πείτε μας δυο λόγια για τα θέματα που θα την απασχολήσουν.

- Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας αυτή την κατάσταση και σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 10 του μήνα στα γραφεία της και αφού αναλυθεί η κατάσταση των ΕΒΕ θα παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο '96. Επίσης, θέμα της σύσκεψης αυτής είναι οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις. Εκεί θα δοθούν κατευθύνσεις για το περιεχόμενο αυτών των συνελεύσεων. Επίσης, θα ζητηθεί από τη βάση να εξουσιοδοτήσει τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών μας για την υλοποίηση και άλλων μορφών αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά κύρια για το φορολογικό με τα αντικειμενικά κριτήρια.

- Στις αρχές του Δεκέμβρη κάνατε λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά το Γενάρη. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την κατάσταση του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου; Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα;

- Θα λέγαμε ότι ενώ επιβάλλεται να δώσουμε τις καλύτερες ευχές και τις δίνουμε για τους ΕΒΕ στο '96, όμως, δυστυχώς, όλοι οι δείκτες μας λένε ότι το '96 θα είναι πολύ χειρότερο από το '95 για τους ΕΒΕ, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, εκτός βέβαια από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο, που η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό θα τους κάνει ακόμα πιο πλούσιους. Για μας, λοιπόν, δε μένει άλλη επιλογή εκτός από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το χτίσιμο των συμμαχιών και με τα άλλα λαϊκά στρώματα που αδικούνται, για την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας που έρχεται, για την αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας και βέβαια για μια άλλη κυβερνητική πολιτική που να στρέφεται εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτά, βέβαια, δε γίνονται με ευχές, αλλά με δράση. Ετσι, λοιπόν, μας περιμένει πολλή δουλειά για το 1996.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ