Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Εμπαιγμός με πολλαπλές συνέπειες

ΝΔ: Η πρόταση μομφής δεν έχει στόχο να αφαιρέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία!!!

"Καλοδεχούμενη, ανταποκρινόμαστε άμεσα". Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χτες στη Βουλή ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Α. Τσοχατζόπουλος την αναμενόμενη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Μία πρόταση που ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε υποκριτική και δημαγωγική, με στόχο να δοθεί μεν αντιπολιτευτικό άλλοθι στη ΝΔ, συσπειρώνοντας όμως ταυτόχρονα την κυβερνητική παράταξη. "Το ΚΚΕ αρνείται να συμπράξει σε αυτό το άθλιο παιχνίδι. Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό με τις πολλαπλές σκοπιμότητες",υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως εξάλλου σαφώς ορίζεται στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, η αξιωματική αντιπολίτευση "δεν επιχειρεί τη δημιουργία πολιτικής κρίσης", απλώς επιδιώκει η Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από το "υπάρχον κυβερνητικό σχήμα". Ξεκάθαρη άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη,η οποία αναπτύσσοντας την πρόταση δυσπιστίας του κόμματός της είπε ξεκάθαρα ότι "δεν έχει στόχο να αφαιρέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Σίγουρα δε στερείται σημασίας το γεγονός ότι η συζήτηση της πρότασης άρχισε χωρίς καν το κείμενό της να έχει δοθεί στους βουλευτές όλων των κομμάτων, όπως κατήγγειλε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Ούτε είναι τυχαίο ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, καλυπτόμενες πίσω από τον κανονισμό της Βουλής που ούτως ή άλλως είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να εξυπηρετεί μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα, επιχείρησαν η συζήτηση κατά κύριο λόγο να περιοριστεί μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ θα μιλούσαν μόνο ύστερα από δύο μέρες, όπως επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα. Τελικά, αποτέλεσμα της παρέμβασης της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν... κατά παραχώρηση να μιλήσει χτες και ένας ομιλητής από το ΚΚΕ.

Η πρόταση δυσπιστίας

Κίνηση ευθύνης και προοπτικής αυτοχαρακτήρισε την ενέργεια του κόμματός του ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,σημειώνοντας: "Αποσκοπούμε στο να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που δεν έχει". Στο κείμενο της πρότασης, που υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, αφού εκτιμάται ότι ο Α. Παπανδρέου "και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις δε θα μπορέσει πλέον να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα", προβαίνει στη διαπίστωση ότι "η αδυναμία του πρωθυπουργού έχει οδηγήσει σε πολιτική ανωμαλία, η οποία μετατρέπεται σε συνταγματική εκτροπή".

Η Ντ. Μπακογιάννη

"Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε μία συνταγματικά αδιάβλητη διέξοδο από την ανώμαλη κατάσταση, την οποία έχει προκαλέσει η παρατεινόμενη ασθένεια του κυρίου Παπανδρέου", υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη. Ακολούθως υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται και στην αναθεώρηση του Συντάγματος από το ΠΑΣΟΚ το 1985, προτείνοντας στη σήμερα συζητούμενη αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας να περιληφθεί διάταξη που να προβλέπει ρητά συγκεκριμένο χρονικό όριο για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού. Ακολούθως εξέφρασε το φόβο της, εξαιτίας της σημερινής κατάστασης να αυτονομηθούν οι υπουργοί, προσθέτοντας ότι "στο κενό εξουσίας που υπάρχει τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και οδηγούν σε νόθευση του πολιτεύματος". Η Ντ. Μπακογιάννη σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας του κόμματος, εφόσον γίνει δεκτή από τη Βουλή, δίνει ενδεχομένως τη μοναδική λύση και στο πρόβλημα που δημιουργείται, εάν ο Α. Παπανδρέου δεν μπορεί ή δε θέλει να παραιτηθεί.

Ανάλογα με τα παραπάνω ήταν και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε τόσο ο δεύτερος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής,όσο και οι άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα.

"Βαβέλ" η κυβέρνηση

Η ποικιλόμορφη προσέγγιση λύσης του προβλήματος, που έχει ανακύψει από την ασθένεια του πρωθυπουργού μεταξύ των κυβερνητικών, αλλά και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε και στις τοποθετήσεις των υπουργών που μίλησαν χτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ι. Ποττάκης υποστήριξε ότι χρονικό όριο για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι ο όρος "εκλείψει" σημαίνει μόνο "πεθάνει". Αντίθετα, ο υπουργός Μεταφορών Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι πολιτικά μόνο τίθεται θέμα εύλογου χρόνου αναπλήρωσης του πρωθυπουργού. Ο Ε. Βενιζέλος "άδειασε" στην ουσία και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τ. Χυτήρη,για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Ο γραμματέας εξάλλου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης παρέπεμψε το θέμα της διαδοχής του πρωθυπουργού στο αίσθημα ευθύνης του Α. Παπανδρέου...

Η Πολιτική Ανοιξη

Ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές λαϊκίστικες και αλλοπρόσαλλες θέσεις του κόμματός του, που στην ουσία στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του δικομματισμού.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Θα προηγηθούν ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ