Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Η αποχή "έβγαλε" Πρόεδρο

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ. -

Οι ψήφοι του ενός τρίτου του εκλογικού Σώματος που προσήλθε την περασμένη Κυριακή στις κάλπες ανέδειξε νέο Πρόεδρο της Γουατεμάλας τον 49χρονο Αλβαρο Αρζού, αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Προόδου.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ο Αλβαρο Αρζού με ποσοστό 52%. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου της Γουατεμάλας, Αλφόνσο Πορτίγιο έπεται, με ποσοστό 48%.

Και οι δύο υποψήφιοι επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της φτώχειας που πλήττει το 80% του συνολικού πληθυσμού, αλλά και στις διασυνδέσεις ή άμεσες σχέσεις που είχε έκαστος με τις χουντικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλβαρο Αρζού είχε ως κεντρικό σύνθημα του προεκλογικού του αγώνα την πάταξη της διαφθοράς και των διακρίσεων, κατηγορώντας τον βασικό αντίπαλό του, Αλφόνσο Πορτίγιο ότι σε περίπτωση νίκης του θα λειτουργούσε ως "μαριονέτα" του πρώην δικτάτορα, στρατηγού, Ρίο Μοντ.

Η απροθυμία των ψηφοφόρων να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των προχτεσινών, τρίτων κατά σειρά προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γουατεμάλα μετά την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την εξουσία το 1986. Ενα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθε στις κάλπες είναι ιθαγενείς Ινδιάνοι, οι οποίοι αποτελούν το 47% του συνολικού πληθυσμού και είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ