Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Επιχείρηση "περιορισμού της σπατάλης"

Μέτρα για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων, στα πλαίσια εφαρμογής της νέας πολιτικής κρατικών προμηθειών με το κεντρικό σύστημα για τον περιορισμό της κατασπατάλησης πόρων του δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 200 δισ. δρχ. για το 1996. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται οι ομαδοποιημένοι διαγωνισμοί για την προμήθεια ενός είδους σε πολλούς φορείς και η έρευνα από το υπουργείο Εμπορίου των τιμών που επικρατούν στην αγορά για τα προϊόντα που προμηθεύεται το δημόσιο.

Από τις έρευνες που πραγματοποίησε το αρμόδιο τμήμα τεκμηρίωσης κόστους του υπουργείου για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, προέκυψε ότι:

  • Οι τιμές των φίλτρων που διατίθενται στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.
  • Ενώ στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες γίνονταν εκπτώσεις μέχρι και 25% της αξίας των φίλτρων, στη χώρα μας δε γίνεται κάτι ανάλογο.

Από τις έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για την προμήθεια φίλτρων τέτοιου είδους ανέρχεται σε 20 δισ. δρχ. για την προμήθεια 700.000 - 800.000 τεμαχίων. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υπέρογκες αποκλίσεις στις δαπάνες για την προμήθεια φίλτρων που πραγματοποιούν οι μονάδες τεχνητού νεφρού.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι ο σχετικός φάκελος αποστέλλεται στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας για περαιτέρω έρευνα. Με αντικείμενο, δε, το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εμπορίου σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού και επιχειρηματιών που προμηθεύουν με τα είδη αυτά τα ιδρύματα. Ο υφυπουργός ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μειώσουν κατά 10% - 30% τις τιμές του είδους, ενώ οι τελευταίοι έθεσαν ζήτημα ταχύτερης πληρωμής από τα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ