Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σαφάρι" εμπρησμών

Αγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά σε έξι αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα χτες τα ξημερώματα σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα. Το "σαφάρι" των εμπρησμών άρχισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν έριξαν βόμβα "μολότοφ" στο ΙΧ του Ισίδωρου Σπανού στην οδό Δαφνομήλη 27 στη Νεάπολη, προκαλώντας σ' αυτό μικρές υλικές ζημιές. Τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα, οι άγνωστοι χρησιμοποιώντας μπιτόνι με βενζίνη έβαλαν φωτιά σε όχημα της εταιρίας "Μετρό" που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγ. Χαραλάμπους 1 στην Κυψέλη, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα, πυρπόλησαν μεγάλη ποσότητα χαρτιού που ήταν στην καρότσα του τρίκυκλου της Δέσποινας Νάνζου. Το περιστατικό έγινε στην οδό Αβδηρου στον Κολωνό και καταστράφηκε ο σωρός των χαρτιών. Στη 1.45 προσπάθησαν να κάψουν αυτοκίνητο στον ίδιο δρόμο.

Το "σαφάρι" συνεχίστηκε στου Ζωγράφου όπου στις 4.47 άγνωστοι έκαψαν ΙΧ που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Κρατερού 32-34. Λίγα λεπτά αργότερα, έβαλαν φωτιά στο ΙΧ (ΑΜ - 5438) του Γιάννη Μανιατάκου στην ίδια οδό με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Επίσης νωρίς το πρωί πυρπόλησαν μοτοσικλέτα (ΥΥΥ - 6664) στην οδό Πέραν 5 στην Καλογρέζα. Οι φλόγες προκάλεσαν υλικές ζημιές σε διπλανό ΙΧ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 1994 έγιναν 170 εμπρησμοί οχημάτων (σε 35 από αυτές τις περιπτώσεις διάφορες "οργανώσεις" ανέλαβαν την ευθύνη), ενώ το 1995 ο αριθμός τους έφτασε τους 280 (υπήρξε ανάληψη ευθύνης σε 80 περιπτώσεις). Αρκετοί όμως από τους εμπρησμούς οφείλονται σε ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών ή εκβιασμούς.

Το φαινόμενο των μαζικών εμπρησμών αυτοκινήτων άρχισε στα μέσα περίπου του 1993. Τότε διάφορες ομάδες είχαν αναλάβει την ευθύνη για 16 εμπρησμούς. Στόχοι αυτών των "οργανώσεων" είναι κρατικά αυτοκίνητα, οχήματα ιδιωτικών εταιριών προστασίας, πολυτελή ΙΧ, όπως και αυτοκίνητα αστυνομικών ή δημοσιογράφων ή κρατικών λειτουργών. Αυτοπροσδιορίζονται ως... αναρχικοί και έχουν ονόματα, όπως "Λύκοι των Εξαρχείων", "Αγριες Χήνες των πόλεων", "Επαναστατικοί Πυρήνες", "Επαναστατική Συνείδηση", "Τρελό Γκαζάκι" (!) και διάφορες άλλες. Από... κοντά ακολούθησαν και οι εμπρησμοί για αντεκδίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ