Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιγοστεύουν τα περιθώρια για τον Μαρίνο

Την 68η μέρα απεργίας πείνας διανύει ο Χριστ. Μαρίνος. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το Δικαστικό Συμβούλιο ενόψει της συμπλήρωσης έξι μηνών κράτησης

Σε σοβαρό κίνδυνο, αν και συνήλθε το απόγευμα της Κυριακής από το κώμα που είχε πέσει τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, παραμένει η ζωή του προφυλακισμένου απεργού πείνας Χριστόφορου Μαρίνου,που νοσηλεύεται για 68η συνεχή μέρα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Και χτες παρουσίαζε μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη του, παρέμενε σε συνεχή υπνηλία και βρισκόταν σε συγχυτική κατάσταση, ενώ ο θεράπων γιατρός του, επιμελητής Α της 1ης Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Στ. Αψόκαρδος, μίλησε για μια ακόμη φορά για τις μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας του.Υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος, μεταξύ άλλων, θεωρείται η τύφλωση, που πιθανολογείται ότι δε θα αποφύγει ο Χριστ. Μαρίνος, αν καταφέρει να παραμείνει στη ζωή.

Να σημειώσουμε ότι παρά τη χορήγηση επί πενθήμερο φυσικού ορού με γλυκόζη, που ξεκίνησε μόλις ο απεργός πείνας έπεσε σε κώμα, καθώς μέχρι τότε αρνούνταν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια, η υγεία του δεν παρουσίαζε χτες καμιά βελτίωση. Ο Μαρίνος δεν μπορούσε ούτε και χτες να σηκωθεί απ' το κρεβάτι, εμφανίζοντας πλήρη ατροφία των μυών του, αλλά και να αναγνωρίσει τους δικούς του ή τους γιατρούς, καθώς βρίσκεται σε σύγχυση, εμφανίζοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα ακοής και όρασης. Το μόνο θετικό στοιχείο, που προς στιγμήν τον απομακρύνει απ' τα όρια του θανάτου, είναι ότι πέρασε από την κωματώδη κατάσταση των τελευταίων ημερών σε αυτήν της μόνιμης υπνηλίας. Στην περίπτωση, πάντως, που επανακτήσει τις αισθήσεις του, οι γιατροί του Τζάνειου φοβούνται μήπως τους ζητήσει να αποσύρουν τους ορούς ή τους βγάλει ο ίδιος. Να θυμίσουμε ότι ο απεργός πείνας δεν είχε δεχτεί ορό, παρά τη δικαστική απόφαση για αναγκαστική σίτισή του, η οποία εφαρμόστηκε τελικά αφού ο Μαρίνος έπεσε σε κώμα.

Οι ελπίδες τώρα - καθώς όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί - έχουν στραφεί στη σύγκληση αύριο του Δικαστικού Συμβουλίου της Αθήνας για να κρίνει αν συντρέχει ή όχι λόγος παράτασης της προφυλάκισής του, καθώς συμπληρώνει ήδη τον έκτο μήνα κράτησης.

Τη συμπαράστασή του στον Χριστ. Μαρίνο εκφράζει ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο της γενέτειράς του, Πύργου Εύβοιας. Κάνει έκκληση προς τις "αρμόδιες αρχές της πολιτείας, την Εκκλησία, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, επιστήμονες και ανθρώπους, να πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος του συγχωριανού μας Χριστ. Μαρίνου και να δικαστεί ζωντανός".

Στο ψήφισμα προστίθεται: "Μας ενδιαφέρει τόσο η αθωότητά του, όσο και η δυνατότητα επανόρθωσης και κοινωνικής επανένταξης σε περίπτωση ενοχής του. Η ποινή του θανάτου στην οποία οδηγείται είναι μη αναστρέψιμη, απάνθρωπη και ως εκ τούτου καταδικαστέα".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επανέλαβε χτες με ανακοίνωσ* του "το πάγιο αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος προφυλακίσεων που ισχύει τα τελευταία χρόνια". Την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών, ζητώντας την άμεση άρση της κράτησης του Μαρίνου, ώστε να μπορέσει να υπερασπίσει τον εαυτό του στο δικαστήριο. Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Χρ. Μαρίνο πραγματοποίησε χτες στις 5 το απόγευμα έξω απ' το Τζάνειο Νοσοκομείο η Επιτροπή Αλληλεγγύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ