Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Επικίνδυνες "λύσεις" για τα τοξικά

Τοξικά απόβλητα, που προέρχονται από τις ασύδοτες βιομηχανίες του Ελαιώνα, ρυπαίνουν τον κόλπο του Σαρωνικού. Οι λύσεις που προτείνονται, όμως, από "ειδικούς περιβαλλοντολόγους" προετοιμάζουν ένα μεγαλύτερο έγκλημα. Ανακοίνωση - καταγγελία του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κηφισός εξακολουθεί να μεταφέρει καθημερινά και να ρίχνει στο Σαρωνικό υγρά τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών. Νέες εστίες ρύπανσης εντοπίστηκαν πρόσφατα, από ένα συμπτωματικό συμβάν, στις εκατοντάδες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που εδρεύουν κατά μήκος του Ελαιώνα, κύρια στα βαφεία και τα βυρσοδεψεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι παρωχημένης τεχνολογίας.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει ότι "το περιστατικό αυτό, που αποτελεί εκδήλωση ενός καθημερινού φαινομένου, αναδεικνύει ξανά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να αδιαφορεί, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, στην επίλυση ενός τόσου σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος, όπως είναι η ασφαλής διαχείριση των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, στερεών και υγρών".

Ιδιαίτερες ευθύνες επιρρίπτει η ανακοίνωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, "που με την τακτική των ημιμέτρων, υποχωρώντας στα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονται τον Ελαιώνα, διατηρεί, ουσιαστικά, την υπάρχουσα κατάσταση". Οι αποδείξεις είναι χειροπιαστές, "αφού ούτε προωθεί τη μετεγκατάσταση των ρυπαινουσών μονάδων σε οργανωμένους χώρους με ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων τους, ούτε υιοθετεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Συνδέσμου των ΟΤΑ του Ελαιώνα".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει "ως ιδιαίτερα επικίνδυνες τις προβαλλόμενες θέσεις "ειδικών περιβαλλοντολόγων" που, προκειμένου να συγκαλύψουν το διαρκές αυτό έγκλημα, καλούν την ΕΥΔΑΠ να παρανομήσει ευθέως, δεχόμενη στο αποχετευτικό της δίκτυο τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητα, που και η πιο καθυστερημένη νομοθεσία τα θεωρεί ακατάλληλα για τέτοια διάθεση".

Οι προτεινόμενες υπουργικές "λύσεις" ανοίγουν το δρόμο "στη γενίκευση ενός φαινομένου που και τώρα υπάρχει", ενώ "θα συνιστούσε ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα κατά του Σαρωνικού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ρυπαντικού φορτίου θα κατέληγε άμεσα και πάλι στον κόλπο, το υπόλοιπο θα ρύπαινε τα υπόγεια νερά των περιοχών όπου εναποτίθεται η λάσπη του κέντρου επεξεργασίας της Ψυττάλειας, ενώ θα έβαζε σε κίνδυνο και την ίδια τη λειτουργία της εγκατάστασης και πολύ περισσότερο, μελλοντικά, τη λειτουργία της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων".

Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν λύσεις που "κατ' επανάληψη έχουν παρουσιαστεί απ' τους πιο έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας και διεκδικούνται με κάθε ευκαιρία από το μαζικό κίνημα και την αγωνιζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Αυτό που δεν υπάρχει, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι "η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους". "Πρέπει, τονίζεται, να αναπτυχθεί συντονισμένα η πάλη και η πίεση του μαζικού λαϊκού κινήματος, της μαχόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ