Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δίωρες αποχές από την αιμοκάθαρση

Ζητούν την ανανέωση των ξεπερασμένης τεχνολογίας μηχανημάτων και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τα τρία καινούρια από δωρεά, που βρίσκονται κλειδωμένα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών

Δίωρες αποχές από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης ξεκινούν από σήμερα οι νεφροπαθείς του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που αρνούνται την επώδυνη διαδικασία των παλιών μηχανημάτων και ζητούν από το υπουργείο Υγείας την ανανέωση όλων όσα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Ζητούν, επίσης, να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τα τρία καινούρια μηχανήματα από δωρεά, που βρίσκονται κλειδωμένα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Από τα 21 μηχανήματα τεχνητού νεφρού του ΑΧΕΠΑ, που εξυπηρετούν 70 ασθενείς, μόνο τα έξι είναι νέας τεχνολογίας με ηλεκτρονικό έλεγχο, ενώ τα υπόλοιπα είναι μη ελεγχόμενα και λειτουργούν με τοξικά υγρά, με αποτέλεσμα να προκαλούν πτώση της πίεσης, αλλεργίες και γενικότερη επιβάρυνση του οργανισμού των ασθενών από το διπλάσιο χρόνο που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αιμοκάθαρσης.

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, όταν είναι σε χρήση τέσσερις ώρες ημερησίως, έχει ζωή 10 ετών. Στις διπλάσιες ώρες χρήσης, η ζωή του μειώνεται στα πέντε και στις 12 ώρες κατεβαίνει μόλις στα τρία χρόνια. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Β. ΕλλάδαςΕυθύμης Σχίζας, τα μηχανήματα του ΑΧΕΠΑ χρησιμοποιούνται πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα και τα 15 από αυτά είναι αγορασμένα την περίοδο 1979 - 85.

"Η διαφορά που αισθάνεται ο νεφροπαθής, όταν φεύγει από την αιμοκάθαρση με καινούριο μηχάνημα είναι τεράστια. Μπορεί να κινηθεί άνετα, να ζήσει την καθημερινότητα, ενώ με το παλιό μηχάνημα είναι όλη την ημέρα στο κρεβάτι και προσπαθεί να συνέλθει", τονίζει ο Ε. Σχίζας.

Σχετικά με τον θόρυβο για τις υπέρογκες δαπάνες σε φίλτρα και υλικά συντήρησης, αλλά και την "κόντρα" μεταξύ της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ και του διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Αχ. Τουρκαντώνη, ο Ε. Σχίζας επισημαίνει πως οι νεφροπαθείς και ο σύλλογός τους δεν ασχολούνται με τις δαπάνες ή τις διάφορες γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες, γιατί υπάρχει το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, το οποίο ευθύνεται απόλυτα για όλα τα προβλήματα. "Εμείς θέλουμε την ενίσχυση των κρατικών μονάδων τεχνητού νεφρού και, αν θέλει ο υπουργός να λύσει τα προβλήματά μας, το κονδύλι είναι ελάχιστο σε σχέση με τις προμήθειες για τις οποίες επανειλημμένα έχουμε ζητήσει έλεγχο", υπογραμμίζει ο Ε Σχίζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ