Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε απόγνωση οι ντοματοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης και ειδικότερα οι ντοματοπαραγωγοί στις επαρχίες Βιάννου και Καινουργίου στο Ηράκλειο.

Η φετινή χρόνια είναι η χειρότερη, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και δεκάδες τόνοι ντομάτας έχουν ήδη πεταχτεί σε σκουπιδότοπους, ενώ οι τιμές έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Για παράδειγμα στην υπαίθρια ντομάτα η τιμή έπεσε πολύ κάτω από το πενηντάρικο, ενώ το κόστος παραγωγής είναι το λιγότερο 55 δραχμές το κιλό. Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα οι παραγωγοί υπαίθριας ντομάτας της επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου, που καλλιεργούν περίπου 2.000 στρέμματα, απαιτούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο Γεωργίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή θα οδηγηθεί σε μαρασμό. Σε ανακοίνωσή της επίσης η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα Ηρακλείου,τονίζει πως η τραγική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ντομάτας είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, καθώς και της κατάργησης κάθε περιορισμού και ελέγχου στην εισαγωγή ξένης ντομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων. Η ΛΑΕ Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την απαρχή ξεκληρίσματος της αγροτιάς και καλεί τους αγρότες σε συντονισμένους αγώνες, ώστε να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και να πετύχουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Για το ίδιο θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου επισημαίνει πως τα προβλήματα των ντοματοπαραγωγών είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της εφαρμογής της ΚΑΠ και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, και των άλλων φιλομααστριχτικών κομμάτων, που στην ουσία συμφωνούν με την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ