Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Χρ. Μαρίνος

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με χτεσινό βούλευμά του, δέχεται την προσφυγή αποφυλάκισης του κατηγορουμένου, αλλά ορθώνει γύρω του τους τοίχους μιας ιδιότυπης φυλακής

Ελεύθερος, αλλά μόνο μέσα στην... επικράτεια των τετραγωνικών του σπιτιού του είναι από χτες ο απεργός πείνας Χριστόφορος Μαρίνος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Το Δικαστικό Συμβούλιο βρήκε τον εντελώς πρωτότυπο τρόπο του κατ' οίκον περιορισμού για να κάνει δεκτή την προσφυγή του Μαρίνου κατά της διάταξης του 28ου τακτικού ανακριτή, Κ. Μπαλντά, που απέρριπτε για δεύτερη φορά την αίτηση για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Και τούτο μια μέρα πριν αποφασίσει το ίδιο δικαστικό όργανο, με άλλη σύνθεση φυσικά, την παράταση ή μη της προφυλάκισης του Χριστόφ. Μαρίνου, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη ένα εξάμηνο κράτησης. Το πιθανότερο, συνεπώς, είναι να αποφασιστεί σήμερα με νεότερο βούλευμα η διατήρηση της ισχύος των όρων (επικύρωση) της ιδιότυπης αποφυλάκισής του.

Το χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που συνεδρίασε με πρόεδρο την πρωτοδίκη Μαρία Καπαρθιωτάκη, δέχτηκε την αίτηση αποφυλάκισης του Μαρίνου με τους εξής όρους: "Περιορισμός στην οικία του μετά το πέρας της νοσηλείας του με ταυτόχρονη επαρκή αστυνομική φρούρηση όλο το 24ωρο για αποτροπή τυχόν διαφυγής του στο εξωτερικό, απαγόρευση εισόδου στην οικία του και επικοινωνία του με άλλα πρόσωπα πλην των γονέων του, της αδελφής του, της μνηστής του και συγγενών του μέχρι τρίτου βαθμού και σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας του σε νοσοκομείο να εξέλθει και να μεταφερθεί σ' αυτό φρουρούμενος από αστυνομική δύναμη".

Το μέτρο του κατ' οίκον περιορισμού εφαρμόζεται μεν σε άλλες χώρες για πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και στην Ελλάδα και είναι η πρώτη ίσως φορά που ενεργοποιείται στην περίπτωση του Χριστόφ. Μαρίνου, ενός κατηγορουμένου για ληστεία και φόνο. Συνήθως η προσωρινή κράτηση αντικαθίσταται με κάποιον ή και τους τρεις περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της περιοδικής εμφάνισης του κατηγορουμένου στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές.

Κρίσιμη πάντα η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο, νοσηλευόμενος επί μακρόν, αναμένεται να παραμείνει ο Χριστόφ. Μαρίνος, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Νοέμβρη.

Ο Μαρίνος, που φαίνεται πως θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη με το θάνατο, αν ο καταπονημένος οργανισμός του δεν παρουσιάσει κάποια σοβαρή επιπλοκή τα επόμενα 24ωρα, θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να αναρρώσει, όμως πιθανότατα όχι πλήρως. Ορατός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του, που ίσως τον καταδικάσουν εφ' όρου ζωής σε κάποιας μορφής βαριά αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ