Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέθανε ο μπαρμπα - Αλέκος Χονδρονάσιος

Ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κηδεύτηκε χτες στη Λάρισα

Πέθανε προχτές και κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι στη Λάρισα ο Αλέκος Χονδρονάσιος,μια ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο μπαρμπα - Αλέκος, όπως τον αποκαλούσαν όλοι στη Λάρισα, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών. Εκλέχτηκε προδικτατορικά βουλευτής της ΕΔΑ και την αγωνιστική του δράση στην Αριστερά την πλήρωσε με πολλές διώξεις και πολύχρονες εξορίες. Διατέλεσε δήμαρχος Λάρισας από το 1964 μέχρι που τον έπαυσε η δικτατορία το 1967. Στις δημοτικές εκλογές του 1975, ο Αλέκος Χονδρονάσιος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ". Η βαθιά εκτίμηση και η αγάπη που έτρεφαν στο πρόσωπό του οι Λαρισαίοι, αλλά και η γεμάτη αυτοθυσία δουλιά των συνεργατών του έδωσαν στο συνδυασμό το 30% των ψήφων περίπου, ξαφνιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τότε η δημαρχία χάθηκε για λίγους ψήφους, αφού η μάχη δόθηκε σε αντίξοες συνθήκες και με αντιπάλους όλα τα πολιτικά κόμματα εκείνης της περιόδου. Στην επόμενη εκλογική μάχη, το 1978, ήρθε η δικαίωση του Αλέκου Χονδρονάσιου. Ο συνδυασμός του κέρδισε τις εκλογές, με ποσοστό 40% των ψήφων περίπου. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή ανασκουμπώθηκε, με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο κι άρχισε το μεγάλο αναγεννητικό έργο της δημιουργίας μιας νέας Λάρισας, έργο που συνεχίστηκε επάξια από τον Αρ. Λαμπρούλη.

Στην κηδεία του μπαρμπα - Αλέκου, παραβρέθηκε με στεφάνι αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ, άλλων οργανώσεων και φορέων και πλήθος κόσμου. Αποχαιρετώντας τον, εκ μέρους των παλιών συναγωνιστών και συνεργατών του, ο Γ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε στους αγώνες του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνική πρόοδο και τόνισε: "Η πόλη και το όνομά σου είναι ταυτόσημα στον τομέα της αναβάθμισής της και την πρόοδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ