Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Την εμπαίζουν ... "ερμηνευτικώς"

Με "ερμηνευτικές διατάξεις" των δικών της νόμων, προωθεί η κυβέρνηση την αναγωγή των περιφερειακών διευθυντών σε πραγματικούς κυρίαρχους της ..."αποκέντρωσης"

Με το ένα χέρι "δίνει" και με το άλλο παίρνει η κυβέρνηση. Ο λόγος αυτή τη φορά για τις περίφημες "αρμοδιότητες" της "Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Δεν πρόλαβαν οι νομάρχες να... πανηγυρίσουν επειδή μετά από ένα χρόνο (!) ένα υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε να προσαρμόσει τη νομοθεσία του με τις"Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις", και ένα άλλο υπουργείο, το Οικονομικών, προωθεί σχέδιο νόμου που κλίνει υπέρ των περιφερειακών διευθυντών.

Σύμφωνα με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), επιχειρείται "ανατροπή των ισορροπιών υπέρ των περιφερειακών διευθυντών", με"τη μορφή της ερμηνευτικής διάταξης που δίνει την "αληθή ερμηνεία" του άρθρου 4 του νόμου 2240/94". Αυτή η "αληθής ερμηνεία" εκ μέρους του υπουργείου σημαίνει ότι ανατίθεται στους περιφερειακούς διευθυντές κάθε αρμοδιότητα και εποπτεία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της συγκρότησης των συλλογικών τους οργάνων.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο,ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ε. Κουλουμπής καταγγέλλει αυτή τη μεθόδευση και ζητά να αποσυρθεί άμεσα η σχετική διάταξη.

Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ θέτει ένα μάλλον αφελές ερώτημα στην επιστολή του. Ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς "ποιοι, αλήθεια, προωθούν νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις και αφαιρούν αρμοδιότητες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με ειλημμένες και σαφώς εκφρασμένες κυβερνητικές αποφάσεις;". Πίσω από αυτές τις γραμμές, "διαβάζουμε" σαφώς την, ήδη ξεκάθαρα εκφρασμένη, άποψη του Ε. Κουλουμπή, ότι το νέο θεσμό "φρενάρουν" κάποιοι "κακοί" υπάλληλοι υπουργείων. Αποψη, που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν και κάποιοι "καλοί" υπουργοί, "δέσμιοι" των υφισταμένων τους. Μήπως η πραγματικότητα, που καταγγέλλει και η ΕΝΑΕ, είναι διαφορετική από την παραπάνω εικόνα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ