Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόταση για καθιέρωση της καύσης νεκρών

Επιστολή του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδή, προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα. Η καύση επιβάλλεται για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής

Την καθιέρωση της καύσης των νεκρών ζητά η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Η παράταξη επισημαίνει ότι η καύση επιβάλλεται για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής που διογκώνονται από κυκλώματα κερδοσκόπων. Προτείνει μάλιστα τη σχετική διαδικασία να την αναλαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο επικεφαλής της παράταξης, Λέων Αυδής, ζητά να συζητηθεί η πρόταση υπέρ της καύσης, για όσους το επιθυμούν, στο επόμενο ΔΣ. Θέμα για το οποίο έχουν αποφασίσει υπέρ τα Δημοτικά Συμβούλια Ζωγράφου, Καλλιθέας και Αγίου Δημητρίου.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι οικιστικές και χωροταξικές συνθήκες στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν προκαλέσει κρίση και στο σύστημα ταφής των νεκρών και ότι τα περισσότερα νεκροταφεία έχουν κορεστεί. Συνεχίζει ότι η εκταφή των οστών και η νέα ταφή τους δε λύνει το πρόβλημα, γιατί έχει κορεστεί το έδαφος των νεκροταφείων και έτσι επιβραδύνεται η αποσύνθεση. "Ηδη αντιμετωπίζονται λύσεις δημιουργίας νέων νεκροταφείων (περιοχή του Σχιστού), ενώ διαφαίνεται και η δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τη σχετική δραστηριότητα", σημειώνει.

Οι λύσεις αυτές, τονίζει η παράταξη, δεν προφυλάσσουν απόλυτα τον πληθυσμό της πρωτεύουσας από τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία η λειτουργία των νεκροταφείων και τα οποία λόγω της εξάπλωσης του οικιστικού συγκροτήματος βρίσκονται μέσα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Καταγγέλλει, εξάλλου, ότι η ταφή των νεκρών έχει καταστεί πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κυκλωμάτων κερδοσκόπων, με συνέπεια η κηδεία να απαιτεί υπέρογκες δαπάνες, "μέρος των οποίων επωμίζονται το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί".

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι θεολόγοι, δεν υπάρχει δόγμα ή Κανόνας Οικουμενικής Συνόδου που απαγορεύει την αποτέφρωση. Συμπληρώνει, όμως, ότι ανεξάρτητα από τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Αττική ζουν σε μεγάλο αριθμό πρόσωπα που πρεσβεύουν άλλες θρησκείες ή άλλα δόγματα ή που δεν πρεσβεύουν κανένα δόγμα ή θρησκεία και που θα επιθυμούσαν μετά τον θάνατό τους να αποτεφρωθεί το λείψανό τους.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο ως προς την αποτέφρωση λειψάνων ανθρώπων που δεν περιλαμβάνονται στα μέλη της. Τονίζει μάλιστα ότι η δυνατότητα να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους δε θα αποτελούσε μόνο εκπλήρωση της υποχρέωσης σεβασμού της προσωπικότητάς τους, αλλά και κοινωνικά χρήσιμη ενέργεια.

Η παράταξη δηλώνει ακόμα ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν απαγορεύει την αποτέφρωση των νεκρών, αλλά τη θεωρεί δυνατή και εξομοιώνει τα οστά με την τέφρα των νεκρών. Επισημαίνει όμως το ότι ενόψει της συνήθειας της ταφής δεν υπάρχει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της καύσης.

Ο Λέων Αυδής θεωρεί, τέλος, ότι ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για τα νεκροταφεία και των ευθυνών του για την υγιεινή της πόλης, να εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου και τεχνικής υποδομής για την καύση των νεκρών. Προκειμένου μάλιστα να αφαιρεθεί η διάθεση των ανθρώπινων λειψάνων από το πεδίο της κερδοσκοπίας, τονίζει ότι θα πρέπει να ζητηθεί η εξασφάλιση της δυνατότητας να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ