Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Φαύλος κύκλος

Δεν πάει άλλο! Η διαρκής συσσώρευση εξοπλισμών τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα - αποθήκη πολεμικού υλικού, με υποθηκευμένο το μέλλον της στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Κάθε είδους πολεμικό υλικό, σχετικό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις άσχετο με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και ξεπερασμένης τεχνολογίας, εισάγεται και συσσωρεύεται στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε βαθμό που να αντιμετωπίζεται πρόβλημα αξιοποίησής του. Δεν είναι τυχαίο ότι την πραγματικότητα αυτή την παραδέχθηκε χτες και ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής.

Από την άλλη, διαρκώς συσσωρεύεται ένα χρέος, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων που καλούνται να το ξεχρεώσουν όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι επόμενες γενιές. Τα τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή μόνο ενός τμήματος του χρέους, όπως είναι η "αμερικανική βοήθεια", που την αποκάλεσε χτες ακόμα και ο ίδιος ο Γερ. Αρσένης "λεγόμενη", για το 1996 θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δολάρια (περίπου 120 δισ. δραχμές), ενώ για το 1997 θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. δολάρια (περίπου 150 δισ. δραχμές).

Ο φαύλος κύκλος όμως, δεν κλείνει εδώ, διαρκώς διευρύνεται. Η αμερικανική "βοήθεια" δεν είναι τίποτα άλλο παρά δάνειο με υψηλό επιτόκιο. Ετσι και φέτος η χώρα υποχρεώνεται (! ) να δεχθεί "βοήθεια" ύψους 250 εκατ. δολαρίων, η οποία θα μείνει στα αμερικανικά ταμεία. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται κάθε χρόνο να κάνει αγορές στρατιωτικού υλικού από αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες ίσης αξίας με την ετήσια "βοήθεια". Το αποτέλεσμα είναι, το χρέος να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων να συσσωρεύονται άχρηστα υλικά.

Αλλοθι γι' αυτή την κούρσα των εξοπλισμών είναι η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Το κόλπο είναι γνωστό, επαναλαμβάνεται και τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την πώληση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία πυραύλων ATACMS που έχουν βεληνεκές γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Αμέσως σπεύδει και η ελληνική κυβέρνηση παρακαλώντας να πάρει και αυτή. Οι Αμερικάνοι αρχικά, για λόγους τακτικής, έκαναν τους δύσκολους, στη συνέχεια άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσουν και στην Ελλάδα. Πράγμα που εμφανίζεται και ως επιτυχία... από την κυβέρνηση. Βέβαια, πολλά ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με το ποιους εξυπηρετεί αυτός ο θόρυβος, αφού ακόμα και αν κρινόταν αναγκαία η προμήθεια τέτοιων όπλων, οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ