Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων ενάντια στην τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία. Ηδη, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο έδαφος της Βοσνίας, όπου και θα στρατοπεδεύσουν στην περιοχή Βίσοκο ΒΔ του Σεράγεβο. Το πλοίο "Φαίδρα", με το οποίο μεταφέρθηκαν, αφίχθηκε το Σάββατο στο λιμάνι Πλότσε της Κροατίας, όπου μαζί με τους 183 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, αποβιβάστηκαν και 80 οχήματα, ενώ ξεφορτώθηκαν και 560 τόνοι στρατιωτικού υλικού για τις ανάγκες του ενισχυμένου ελληνικού λόχου μεταφορών.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ελληνική εμπλοκή.

Στον Αγ. Δημήτριο, η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν, σήμερα στις 7 μ.μ., πικετοφορία - λαμπαδηφορία ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία, που θα ξεκινήσει από το Παλαιό Τέρμα και θα καταλήξει στην πλατεία Καλογήρων.

Στην Πάτρα, κοινή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του λαού σχετικά με την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στα Βαλκάνια αναλαμβάνουν μαζικοί φορείς της πόλης. Την απόφαση αυτή πήραν σε σύσκεψη που διοργάνωσε την Παρασκευή η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες και η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μπροστά από το στρατόπεδο του ΚΕΤΧ στην Πάτρα, ενώ για τις 25 Γενάρη προγραμματίστηκε συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ταύρου με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει την κυβέρνηση και ζητά από τον υπουργό Αμυνας την άμεση επαναφορά του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος "για ν' αποφύγει την πληρωμή σε αίμα ο ελληνικός λαός".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Τρικάλων καταγγέλλει την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία και σημειώνει: "Ο πόλεμος αυτός είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, είναι ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Είναι πόλεμος ιμπεριαλιστών που πολεμούν χρησιμοποιώντας τους λαούς για το μοίρασμα των αγορών και των εδαφών". Επίσης, με αφορμή τις καταγγελίες περί στρατολόγησης στρατευσίμων για να σταλούν στη Βοσνία, με σκοπό την κατασκευή ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καλεί τους οικοδόμους που υπηρετούν τη θητεία τους "να αρνηθούν να πάνε στη Βοσνία ή οπουδήποτε αλλού όπου θα υπηρετήσουν άνομα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για καθορισμό του κατωτάτου ορίου ορίου σύνταξης στο εικοσαπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, σπαταλά δισεκατομμύρια για την αποστολή στη Βοσνία.

Σχετική καταγγελία εξέδωσε επίσης και το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ