Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Η εκδοχή - απολογία του Αντ. Σαμαρά

Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο στενού συνεργάτη του. Αποκαλυπτικές οι υποδείξεις του Μ. Εβερτ προς τις ΗΠΑ για το τι πρέπει να κάνουν στο Γιουγκοσλαβικό και το Σκοπιανό

Η εκδοχή - απολογία του Αντ. Σαμαρά για την εξέλιξη και την αδιέξοδη πολιτική για την υπόθεση των Σκοπίων, περιλαμβάνεται στο βιβλίο του στενού συνεργάτη του Αλ. Τάρκα,το οποίο παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Αυτό που διαπερνά ως "κόκκινη κλωστή" το βιβλίο, που φέρει το τίτλο "Αθήνα - Σκόπια, Πίσω από τις κλειστές πόρτες" - Α' Τόμος 1991 - 1992, είναι η στάση υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ που κράτησαν όλα τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ στην αντιμετώπιση τόσο των προβλημάτων με το γειτονικό κράτος όσο και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Τα περισσότερα από τα έγγραφα, ντοκουμέντα κλπ. που περιέχονται στο βιβλίο έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που καταγράφονται στο βιβλίο σχετικά με τη στάση του σημερινού προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ,στις επαφές - οι οποίες ήταν τακτικές και πυκνές - που είχε στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα με διπλωματικούς παράγοντες.

Η πρώτη επαφή που αναφέρεται στο βιβλίο του Μ. Εβερτ με διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ, έγινε στις 26 Σεπτέμβρη του 1991, όταν ακόμα ήταν υπουργός Προεδρίας, με τον υποδιευθυντή νοτιοαμερικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Πράις, που είχε έρθει εκείνες τις μέρες στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του επιτετραμμένου της πρεσβείας Ουίλιαμς στο Παλαιό Ψυχικό και εκτός από τον ίδιο παρών ήταν και ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας Σαμ Φρόμοβιτς. Αντιγράφουμε από το βιβλίο: "Η έκπληξη των Αμερικανών αξιωματούχων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η συζήτηση φτάνει στην εξωτερική πολιτική. Ο Εβερτ εκφράζει την απορία του "γιατί αργείτε να αναμειχθείτε στη βαλκανική κρίση;". "Κοιτάξτε" συνεχίζει ο ίδιος, "η ΕΟΚ δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει ή να επιβραδύνει τη διολίσθηση σε ένα ευρύτατο εμφύλιο πόλεμο. Εσείς πρέπει να επιμείνετε να περιέλθει το ζήτημα στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ" (!). Ο Πράις αναφέρει ευγενικά πως "θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη σκέψης σας" και ο Εβερτ συμπληρώνει ωμά ότι "σε τελική ανάλυση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν το τίμημα για οτιδήποτε γίνει". Ο Αμερικανός επισκέπτης ρωτά στη συνέχεια τον Μ. Εβερτ πώς κρίνει την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα Βαλκάνια. "Πρέπει να προστατεύσουμε τη φιλία με τη Σόφια", απαντά ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει "είμαι ανήσυχος με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησής μας που ευνοεί ανοιχτά τη Σερβία. Δεν ξέρω αν αυτή η υποστήριξη είναι σωστή σε μια ενιαία Γιουγκοσλαβία".

Για "το συμφέρον των ΗΠΑ"!

Η επόμενη συνάντηση, που αναφέρει το βιβλίο, έγινε στις 27 Μάρτη 1992 μεταξύ του Μ. Εβερτ και του πολιτικού συμβούλου της αμερικάνικης πρεσβείας Σαμ Φρόμοβιτς. Ολες οι επισημάνσεις του Μ. Εβερτ σε αυτή τη συζήτηση περιλαμβάνονται σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Σωτήρχου προς την Ουάσιγκτον. Σε αυτό περιλαμβάνονται υπό τον υπότιτλο "κάποιες συμβουλές για τις ΗΠΑ", πάλι, του Μ. Εβερτ: "Ο Εβερτ, τονίζοντας ξανά ότι μιλούσε εμπιστευτικώς, πρότεινε τη συμβουλή του σχετικά με το χειρισμό από τις ΗΠΑ του θέματος της μακεδονικής αναγνώρισης. Είπε ότι είναι πάρα πολύ προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αφήσουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα να προηγηθεί κατά πολύ στην αναγνώριση του νέου κράτους και ακόμα πρότεινε πίεση των ΗΠΑ στην Κοινότητα να κινηθεί ταχέως. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν "προς το καλό των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού", υποστήριξε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ