Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομόφωνο ΟΧΙ από την ΑΔΕΔΥ

Η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση και οι οργανώσεις - μέλη της απορρίπτουν κατηγορηματικά το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση βάζει "πλώρη" για την ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ. Δ. Αγκαβανάκης: "Καλή αρχή που πρέπει να έχει συνέχεια"

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση 52 επιχειρήσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα,εξέφρασαν χτες ομόφωνα - στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ - οι εκπρόσωποι των σωματείων - μελών της σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις που αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παράλληλα, απαίτησαν από τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης για την απόκρουση των κυβερνητικών κατευθύνσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκαπέντε σωματεία και Ομοσπονδίες, ενώ όλοι επισήμαναν τη σοβαρότητα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με το οποίο πλήττεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοσίων οργανισμών, καθώς και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε αυτούς. Οπως είπε ο Γ. Γεωργακόπουλος,από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα λιμάνια, "ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ είναι επικερδείς και σε μια πορεία ανάπτυξης. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα στα λιμάνια που θέλουν την ιδιωτικοποίηση". Πρότεινε δε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως κλείσιμο των λιμανιών.

Τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες προωθείται το νομοσχέδιο, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Στεργίου από το σωματείο του ΟΔΔΥ. "Πληροφορηθήκαμε το νομοσχέδιο, σημείωσε, από δημοσιεύματα του Τύπου και όταν απευθυνθήκαμε στη διοίκηση του ΟΔΔΥ και στο υπουργείο, κανένας δεν ήξερε να μας απαντήσει". Ο Μ. Δανδουλάκης απ' το σωματείο του ΟΣΚ, σημειώνοντας πως "μόλις το πληροφορηθήκαμε τις μέρες των γιορτών, αμέσως ήρθαμε στην ΑΔΕΔΥ και ζητήσαμε τη σημερινή σύσκεψη", τόνισε την ανάγκη να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες η ΑΔΕΔΥ. Ενώ ο Κ. Γιαννούκος,απ' το σωματείο της κεντρικής αγοράς, τόνισε πως "πρέπει να υπάρξει άμεση και καθολική αντίδραση. Η ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε δυναμική κινητοποίηση, καταγγέλλοντας τις αδιαφανείς διαδικασίες, απαιτώντας διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν μπορεί με κάποιους υπουργούς να πηγαίναμε μαζί στις συγκεντρώσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα να φέρνουν τέτοιο νομοσχέδιο!".

Τελικά στη σύσκεψη - όπως συνόψισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος - αποφασίστηκε η έκδοση κοινής ανακοίνωσης, να απαιτήσουν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να υπάρξει ενημέρωση για το νομοσχέδιο ώστε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, καθώς και να επιδιωχτεί συντονισμός της δράσης και με τη ΓΣΕΕ.Παράλληλα το κάθε σωματείο ξεχωριστά να προχωρήσει σε ενημέρωση των εργαζομένων και να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", δήλωσε: "Οι ΔΕΚΟ και οι υπηρεσίες του δημοσίου που περιέχονται στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, είναι οργανισμοί που παίζουν σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό ρόλο. Απ' αυτή την άποψη το πέρασμά τους σε ιδιωτικά χέρια εγκυμονεί κινδύνους και γενικότερα για την οικονομία της χώρας και όχι μόνο, αλλά και άμεσα για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτούς. Συνεπώς, αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν οδηγεί σε εκσυγχρονισμό αλλά σε συντηρητικούς αναχρονισμούς και πρέπει να αποσυρθεί. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητος ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων, για την αγωνιστική απόκρουσή του. Η σημερινή σύσκεψη, είναι μια καλή αρχή, που όμως πρέπει να έχει συνέχεια. Να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο τη διασφάλιση και αναβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ