Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Ολοκληρώνεται το έγκλημα

Δραματικές οι διαστάσεις της ανεργίας στην κεντρική Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στη Βουλή κατατέθηκε προχτές το βράδυ η σύμβαση ξεπουλήματος του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη" στην κοινοπραξία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ - ΑΛΦΑ ΑΕ επιχειρήσεων κεφαλαίου (θυγατρική της Τράπεζας Πίστεως).

Με την πράξη της αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια η ΝΔ, όταν άρχιζε τη λεγόμενη αποκρατικοποίηση από την περιοχή Μαντουδίου, κλείνοντας τις δυο μοναδικές επιχειρήσεις παραγωγής λευκολίθου και πετώντας στο δρόμο 3.700 εργαζόμενους. Το σήμα για τη βιομηχανική ερήμωση της Εύβοιας είχε ήδη δοθεί. Από τότε (1990) και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, 15 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο κλείσιμο και 7.000 εργαζόμενοι πέρασαν στις μακροσκελείς λίστες των ανέργων της Εύβοιας,θύματα αυτής της ανάλγητης και αντιαναπτυξιακής πολιτικής.

Η ανεργία στο Μαντούδι "χτύπησε" το ανώτερο σημείο πανελλαδικά και όχι μόνο, φτάνοντας στο 75%,ενώ η γύρω περιοχή και οι άλλες κοινότητες στο 45%. Αρκετοί αναγκάστηκαν να οδηγηθούν στην εσωτερική μετανάστευση. Ο τζίρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων έπεσε κατακόρυφα μέχρι και 50% - 60%, καθώς δέκα έως δώδεκα δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως, μόνο από μισθούς των εργαζομένων χάθηκαν απ' την περιοχή.

Δυόμισι χρόνια από τον Οκτώβρη του '93 η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Αυτοί που πίστευαν ότι υπάρχουν και σήμερα "σωτήρες" λιγόστεψαν καταλυτικά. Αρχισαν να "πατάνε" στην πραγματικότητα. Να διακρίνουν ότι η εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στην κυβερνητική εξουσία είναι απλά εναλλαγή βάρδιας και όχι πολιτικής. Εκείνο που αλλάζει είναι τα συνθήματα και οι υποσχέσεις. Οι "καλύτερες μέρες" για τους Μαντουδιανούς και τους Ευβοιώτες γενικότερα έγιναν "ατελείωτα μερόνυχτα" ανεργίας και αγωνίας για το αύριο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το έγκλημα ξεπουλώντας δημόσιο πλούτο έναντι "πινακίου φακής" και 170 θέσεων εργασίας (!), τον τελευταίο εν δυνάμει οικονομικό "πνεύμονα" της περιοχής και σημαντικότατο για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας. Σ' αυτή την εγκληματική πράξη καλείται να συνεργήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Να λοιπόν η ευκαιρία για τους κυβερνητικούς βουλευτές, να δείξουν ότι σέβονται και δεν εμπαίζουν τους ψηφοφόρους τους και τον ευβοϊκό λαό. Να η ευκαιρία για τους βουλευτές και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξουν ότι έλαβαν το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών.

Κυρίως, να η ευκαιρία για το μαζικό, λαϊκό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι "όπου φτωχός και η μοίρα του". Οτι διεκδικούν αγωνιστικά μια άλλου είδους ανάπτυξη προοδευτική για την Εύβοια και τον τόπο με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του ενάντια στα "γιές μεν" των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας"εδώ και τώρα" την παραμονή των επιχειρήσεων λευκολίθου στο δημόσιο. Την επαναλειτουργία τους υπό δημόσιο έλεγχο. Τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου. Οσοι συμβάλλουν με τη στάση τους, αντικειμενικά, στο έγκλημα θα είναι... υπόλογοι απέναντι στους 1.700 άνεργους που είχαν καταθέσει - μέχρι χτες - αίτηση πρόσληψης στα μεταλλεία. Θα είναι υπόλογοι στους χιλιάδες άνεργους της Εύβοιας και της υπόλοιπης χώρας.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα μόνη απάντηση η οργάνωση της πάλης (2020-06-23 00:00:00.0)
Τα ψέματα τέλειωσαν, αρχίζει αγώνας (2001-03-30 00:00:00.0)
Ανεργία και μαρασμός (1998-01-15 00:00:00.0)
Οι "σωτήρες" (1997-12-28 00:00:00.0)
Αμεση ανακούφιση απαιτούν οι άνεργοι (1997-12-17 00:00:00.0)
Συνώνυμο της ανεργίας και της βιομηχανικής συρρίκνωσης (1996-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ