Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εμπλοκή από βιομηχάνους
  • Αναβλήθηκε, άγνωστο για πότε, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων
  • "Ανέτοιμοι", δηλώνουν οι βιομήχανοι, που επιμένουν αδιάλλακτα
  • Γ. Μαυρίκος: Θα αποκρούσουμε την επιχειρούμενη κωλυσιεργία
  • Δ. Κορφιάτης: Να συνεχιστούν κανονικά οι διαπραγματεύσεις

Εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προκάλεσαν στο "παραπέντε" οι βιομήχανοι, ζητώντας χτες το απόγευμα την επ' αόριστο αναβολή της δεύτερης συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.00 το πρωί στα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης.

Οι βιομήχανοι ζήτησαν την αναβολή μετά από συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, Ενωση Εμπορικών Συλλόγων) χτες το μεσημέρι και με το επιχείρημα ότι δεν είναι "έτοιμοι" να καταθέσουν τη δική τους πρόταση. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, από τη μεριά του ΣΕΒ, αλλά και της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων, διαφάνηκε εμμονή στις αδιάλλακτες θέσεις που εμφάνισαν κατά την πρώτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, όχι μόνο επειδή παρατείνεται το σημερινό άθλιο καθεστώς των κατώτερων αμοιβών, αλλά και επειδή καθυστερεί η καταγγελία και διαπραγμάτευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάζοντας την πορεία της σύμβασης, το πρόγραμμα δράσης και το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

Οι βιομήχανοι είχαν ζητήσει στην προηγούμενη συνάντηση τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις 21 Γενάρη και η χτεσινή εξέλιξη ενισχύει την άποψη ότι σκόπευαν εξ αρχής να καθυστερήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σχολιάζοντας την αναβολή, δήλωσε στο "Ρ": "Ουσιαστικά πρόκειται για άρνηση της εργοδοσίας να δώσει έγκαιρα τις προτάσεις της. Οι κωλυσιεργίες και οι καθυστερήσεις πρέπει να αποκρουστούν από τους εργαζόμενους και να προχωρήσουν αμέσως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η διεκδίκηση ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης. Η καθυστέρηση αποβαίνει υπέρ των βιομηχάνων, οι οποίοι στοχεύουν να καθυστερήσουν και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά και να καταβάλουν τα νέα ημερομίσθια με μεγάλη καθυστέρηση".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Διον. Κορφιάτης,μας είπε: "Η ΓΣΕΒΕΕ έχει τη θέση της και δε δεσμευόμαστε να έχουμε κοινή θέση με τον ΣΕΒ ή τους εμπόρους. Αν ο ΣΕΒ συμφωνήσει με τις δικές μας θέσεις, τότε, εκ των πραγμάτων, θα διαμορφωθεί κοινή θέση. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας και δε συμφωνούμε με την αναβολή της, γιατί δε συντρέχουν λόγοι γι' αυτό. Ο καθένας θα κριθεί από τις προτάσεις του και από αυτούς που εκπροσωπεί".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι δυσκολίες που υπάρχουν, εξαιτίας της αδιαλλαξίας των βιομηχάνων, απασχόλησαν και τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ.Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στις 23 Γενάρη και το κάλεσμα σε κοινή σύσκεψη στις 29 Γενάρη των διοικήσεων των συνδικάτων της Αθήνας, για το θέμα αυτό.

Επισημαίνοντας πως "βρισκόμαστε σε μια περίοδο, με εκφρασμένη την εισοδηματική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και με τη δηλωμένη πρόθεση των βιομηχάνων για παραπέρα καταλήστευση του εισοδήματος των εργαζομένων", οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ επανέλαβαν στη χτεσινή συνεδρίαση την πρόταση της παράταξης σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο της Εθνικής Σύμβασης. Επίσης στην κατεύθυνση αυτή, πρότειναν να αναλάβει πρωτοβουλίες το ΕΚΑ, καλώντας τα σωματεία σε αγωνιστική συσπείρωση και οργανώνοντας περιοδείες, συγκεντρώσεις, αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά την απόρριψη των παραπάνω προτάσεων από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, οι 8 σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι με όλες τους τις δυνάμεις θα συμβάλουν στην οργάνωση συντονισμένων αγώνων για τη λύση των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ