Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ασφαλώς είμαστε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ"

Αν και οι ισχυρές εσωκομματικές ομάδες επιδιώκουν την ύφεση στις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, εντείνονται οι βολές Χαραλαμπόπουλου και "κεντρογενών" κατά του Κ. Σημίτη

Εντάθηκαν χτες οι εσωκομματικές φωνές διαμαρτυρίας για τη σύνθεση της κυβέρνησης Σημίτη, με αιχμή τις αντιδράσεις των "κεντρογενών" και προσωπικά του Γ. Χαραλαμπόπουλου. Ο τελευταίος διέψευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Σημίτης συνομίλησε με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας ότι "το ύφος και ήθος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίκρυσμα". Από την πλευρά της κυβέρνησης τονιζόταν ότι δεν επιθυμείται να υπάρξει καμία αντίδραση στις δηλώσεις Χαραλαμπόπουλου. Την ίδια ώρα βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο είχαν σύσκεψη χτες στο γαφείο του στη Βουλή, χαρακτήριζαν "ψευδείς" τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα.

Ανάλογες αιχμές για το κυβερνητικό σχήμα εκτόξευσε και ο Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η σύνθεσή της, αφού "είναι μια κυβέρνηση Σημίτη, δεν είναι μια κυβέρνηση όλου του ΠΑΣΟΚ". Από την πλευρά του ο απομακρυνθείς από το υπουργείο Εξωτερικών Γρ. Νιώτης δήλωσε ότι δεν ήταν αξιοκρατική η απόφαση για μη συμμετοχή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα η πλευρά Τσοχατζόπουλου (ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Κ. Σημίτη στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών στη Βιέννη στις 25 του Γενάρη) συνεχίζει να κρατά προσεκτική στάση στις δημόσιες τοποθετήσεις της, αν και συνεργάτες του υπουργού Προεδρίας και Δημόσιας Διοίκησης δείχνουν ότι δεν ενοχλούνται και τόσο από τις δημόσιες βολές που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Σημίτης, εκ μέρους των "κεντρογενών". "Διαμορφώνεται ένα κλίμα" έλεγαν, για να προσθέσουν ότι "φαίνεται πως και ο Γερ. Αρσένης θα τραβήξει το σκοινί". Πληροφορίες δε αναφέρουν πως ο υπουργός Αμυνας προτίθεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα εσωκομματικά δρώμενα, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου και αναμένεται να προχωρήσει σε συναντήσεις με νομαρχιακές επιτροπές και κατά τόπους κομματικά όργανα, ανά την Ελλάδα.

Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, κατέστησε σαφές ότι "η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", η οποία "ασφαλώς" δεσμεύεται από τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Παπανδρέου το 1993, ενώ για τα "περαιτέρω" παρέπεμψε στις αναμενόμενες προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη, την ερχόμενη βδομάδα. Απαντώντας, παράλληλα, σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ουδείς συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν σε πολιτικά κόμματα ομάδες με την έννοια των προσωποπαγών μηχανισμών", αλλά, συμπλήρωσε, πρέπει "να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των απόψεων". Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη για τη σύνθεση της κυβέρνησης, φρόντισε να του... υπενθυμίσει ότι "ο κ. Αρσένης μετέχει στην κυβέρνηση της οποίας πρωθυπουργός είναι ο Κ. Σημίτης"... Παράλληλα ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε ως κίνηση "αβροφροσύνης" την επίσκεψη Πεπονή στον Α. Παπανδρέου, την οποία ο υπουργός Υγείας δικαιολόγησε λέγοντας, ουσιαστικά, ότι ζήτησε την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ