Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν

Αποσπάσματα από ομιλίες στη Σιάτιστα και στην Αιανή Κοζάνης

Την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στη Σιάτιστα και την Αιανή Κοζάνης, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα:

Από τα πρώτα 24ώρα της εκλογής του νέου πρωθυπουργού, αναπτύσσεται μια γιγαντιαία προσπάθεια από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, για να πειστεί ο λαός για δυο βασικά πράγματα:

Το ένα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου συμπεριφέρθηκε ως ένας γενναίος άνθρωπος και πολιτικός, επειδή παραιτήθηκε από τη θέση του.

Και το άλλο ότι από δω και πέρα ο λαός και ο τόπος θα δουν μια "άσπρη μέρα", γιατί πλέον θα ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική.

Θέλουμε να κάνουμε δυο σχόλια γι' αυτά, αλλά και μερικές πρώτες επισημάνσεις, στη βάση πάντα των πραγματικών δεδομένων.

Το πρώτο είναι ότι, από πολύ καιρό θα έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του πρωθυπουργού. Πολύ πριν εισαχθεί στο "Ωνάσειο" ασθενής ο κ. Παπανδρέου.

Το δεύτερο.Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από αντιλαϊκότητα, σε όλους τους τομείς και γενικότερα είναι υποταγμένη στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε από την αρχή της εκλογής του ότι αυτός και η κυβέρνησή του θα βαδίσουν στην ίδια ρότα και θα υλοποιήσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Στους 27 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ έχουν κατακρεουργηθεί πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.

Πρόσφατα αποφασίστηκε και βρίσκονται ήδη Ελληνες φαντάροι στη Βοσνία. Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας απ' αυτή την εμπλοκή πολλαπλασιάζονται. Η άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών είναι από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση, πριν αρχίσουν να έρχονται φέρετρα στη χώρα μας από τη Βοσνία.

Οι επισημάνσεις μας είναι:

  • Ο κ. Σημίτης θεωρείται - και στην πράξη το έχει αποδείξει - ο ΕΟΚικότερος των ΕΟΚικών. Είναι ο πρώτος που εφάρμοσε με επιμονή, με συνέπεια και με αναλγησία τα πρώτα σταθεροποιητικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ από το 1985. Σε αυτή την κατεύθυνση επιμένει με αποφασιστικότητα.
  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράστηκε με τα πιο ευνοϊκά σχόλια για την εκλογή του, υπενθυμίζοντας την αντιλαϊκότητα των μέτρων λιτότητας που είχε εισηγηθεί το '85, τονίζοντας ότι και τώρα θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός.
  • Οι κορυφαίοι της ΕΕ, με πρώτο τον κ. Σαντέρ, εκτίμησαν ότι με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη οι στόχοι της σύγκλισης θα προωθηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς.
  • Οι Αμερικανοί διά του κ. Κλίντον εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους.
  • Το Χρηματιστήριο - που είναι χαρακτηριστικό γραδόμετρο - ανακουφίστηκε και είχε ένα +3,2 αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του.

Με βάση, λοιπόν, τις πρώτες θετικότατες αντιδράσεις των πολιτικών και οικονομικών εκπροσώπων των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των χρηματιστών, οι εργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίες και οι νέοι μας θα πρέπει ν' ανησυχούν.

Με ρεαλισμό, αν δει κανένας τα πράγματα εύκολα διαπιστώνει:

Είναι δυνατόν να είναι όλοι ευχαριστημένοι από μια εκλογή; Αν είναι έτσι τότε κάποιοι κάνουν λάθος πολιτική εκτίμηση. Κι είναι γνωστό ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές δεν κάνουν λάθη ποτέ, όταν πρόκειται για πολιτικές εκτιμήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημιζόμενο ύφος και ήθος.Η στάση απέναντι στα προβλήματα του λαού και του τόπου πολύ γρήγορα θα το δείξει στην πράξη. Γιατί από φιλολογία νέου ύφους και ήθους ακούσαμε πολλά. Η πράξη είναι πάντα το κριτήριο της αλήθειας και της ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ