Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
"Πυριτιδαποθήκη" το λιμάνι

Σαν τα ποντίκια στο "λιμάνι", κινδυνεύουν να "καούν" οι κάτοικοι της Χίου. Το θέμα ασφάλειας της εκφόρτωσης καυσίμων στο λιμάνι της Χίου παραμένει ανοιχτό, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει εκδώσει οριστική απόφαση και οι αρμόδιοι ρίχνουν το "μπαλάκι" ο ένας στον άλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Η Αλήθεια",η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Χίου είναι μικρή και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς μέσα σε αυτήν πρέπει να εξυπηρετούνται η επιβίβαση επιβατών, η τουριστική δραστηριότητα, η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, οι τελωνειακοί χώροι, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων αλλά και η εκφόρτωση καυσίμων, η οποία γίνεται πολύ κοντά από τα επιβατηγά πλοία και τον αλιευτικό χώρο.

Ο υπουργός Αιγαίου Α. Κοτσακάς δήλωσε, σχετικά με το θέμα, πως το υπουργείο ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της εκφόρτωσης των καυσίμων. Παρ' όλα αυτά όμως, ο ίδιος ανέθεσε το θέμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του πορίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισε, πως αρμόδιο είναι το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με τη σειρά του ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρας,αρκέστηκε να πει πως από το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ορισθεί Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες και να γνωμοδοτήσει σχετικά, ώστε να εκδοθεί από το Νομάρχη οριστική απόφαση. Υποστήριξε ακόμα ότι για το θέμα αυτό εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για καθορισμό θέσεων επικίνδυνων φορτίων, η οποία αντιμετωπίζει και το θέμα της διακίνησης καυσίμων.

Σχετικά με το ζήτημα πάντως, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Γ. Αμπαζής, δήλωσε στο "Ρ": "Μέχρι σήμερα το ΝΣ δεν έχει πάρει θέση. Οι αρμόδιοι έχουν "βολευτεί" και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αν και υπάρχουν στη Χίο πολλά φυσικά λιμάνια για την εκφόρτωση καυσίμων, δεν υπάρχει όμως η διάθεση για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Απαιτείται ένας χωροταξικός καταμερισμός έτσι ώστε να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ασφαλή εκφόρτωση των καυσίμων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ