Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γενική ασυδοσία

Καταγγελίες του ΣΕΗ για τα συμβαίνοντα στο θέατρο (ιδιωτικού δικαίου "κρατικά", επιχορηγούμενα και "ελεύθερα")

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, δυστυχώς, τα μηνύματα από το θεατρικό χώρο, τις συνθήκες και τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σ' αυτόν.Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κρατικών σκηνών, που με τόση "αυταπάρνηση" υπερασπίζονταν κάποιοι ηθοποιοί, γύρισε μπούμερανγκ.

Το ΔΣ του ΣΕΗ,πάντως, θεωρεί πως όλα όσα συμβαίνουν οφείλονται στη μη εφαρμογή του νόμου.Καθόλου περίεργο, βέβαια, αφού το αστείο που ψιθυρίζεται πάντα στις παρέες, "οι νόμοι υπάρχουν για να καταστρατηγούνται", δεν είναι καθόλου αστείο. Κατ' αρχήν και τα δύο κρατικά θέατρα λειτουργούν χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό,ενώ το ΥΠΠΟ τηρεί "σιγήν ιχθύος" επί του θέματος. Ετσι, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές ασυδοτούν. Η καταστρατήγηση των (ατομικών) συμβάσεων είναι καθεστώς. Κάποιες από αυτές έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Οπως η περίπτωση του Χρήστου Καλαβρούζου,ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στην ανάγνωση του έργου "Το τέλος του παιχνιδιού",που επρόκειτο να ανέβει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού,ενώ αργότερα τον ενημέρωσαν πως δε θα ανέβει τελικά, αφήνοντάς τον φυσικά χωρίς δουλιά. Τη δικαστική οδό έχει πάρει και το θέμα των κομπάρσων, που προσέλαβε το Εθνικό με μισθό κομπάρσου και τους χρησιμοποίησε σαν ηθοποιούς.

Το ΔΣ του ΣΕΗ ενημέρωσε, πάντως, χτες, τους δημοσιογράφους σημειώνοντας την πολεμική που ασκεί ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Διαγόρας Χρονόπουλος,εναντίον του ΣΕΗ.Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, στους διαδρόμους και στο μπαρ του θεάτρου, επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους ηθοποιούς του Εθνικού με το ΣΕΗ.Αλλά και οι απειλές "δίνουν και παίρνουν": "Να είσαι καλό παιδί, γιατί αύριο μπορεί να μην είσαι στο Εθνικό...".Οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στο Εθνικό, παραπέμπεται στον Νίκο Κούρκουλο,ενώ οι αναπληρωτές δηλώνουν αναρμόδιοι.

Αλλά το κυριότερο πρόβλημα του Εθνικού Θεάτρου είναι ο προγραμματισμός του, που βρίσκεται στον "αέρα". Ο τριετής προγραμματισμός, που επιβάλλει ο νόμος, είναι πολυτέλεια για το Εθνικό Θέατρο,το οποίο δεν έχει ακόμη προγραμματίσει τις φεστιβαλικές του παραγωγές.Εχει ημερομηνίες, αλλά δεν έχει έργα.

Αλλά και το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ δεν είναι από τα αξιολογότερα. Ούτε, βέβαια, και αυτό έκανε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό. Το μόνο σίγουρο που υπάρχει στο ΚΘΒΕ είναι επαναλήψεις, "παραληρήματα" και "παρεϊστικες" αναθέσεις.

Χάος επικρατεί και στα ΔΗΠΕΘΕ: Σε μερικά δεν υπάρχουν καν δραστηριότητες. Μερικά είναι και χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή (Κρήτης, Ρόδου, Βέροιας). Σε κάποια άλλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι και σκηνοθέτης και συγγραφέας και πρωταγωνιστής και με δική του δραματική σχολή (Λαμίας).

"Υπάρχει μια γενική ασυδοσία - επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Ρήγας Αξελός - για την οποία ευθύνονται και οι δημοτικοί άρχοντες".Το ΣΕΗ, πάντως, έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο ΥΠΠΟ για την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ,αλλά κανένα βήμα δεν έγινε ακόμη.

Το ΔΣ του ΣΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπο και με μια ακόμη σειρά προβλημάτων, που αφορούν την καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας - και στο Ελεύθερο Θέατρο, αλλά και σε πολλά επιχορηγούμενα θέατρα. Σε όλα τα επιχορηγούμενα θέατρα το ΥΠΠΟ έθεσε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και όρους. Επειδή και κατά το παρελθόν υπήρχαν καταγγελίες, ότι επιχορηγούμενοι θίασοι δεν πλήρωναν τους μισθούς των ηθοποιών ή δεν πλήρωναν τις καταβολές στο ΙΚΑ - ή και τα δύο - φέτος, μέσα στους όρους επιχορήγησης του θιασάρχη περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική καταβολή από τον εργοδότη - θίασο του μισθού και των ενσήμων των ηθοποιών, ενώ η μη καταβολή θα συνεπάγεται τον αποκλεισμό του από τις επιχορηγήσεις στο μέλλον.Κάποιες σχετικές καταγγελίες έφτασαν και φέτος στο ΣΕΗ, το οποίο με τη σειρά του το κατήγγειλε στο ΥΠΠΟ.

Καταστρατήγηση, όμως, της ασφαλιστικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης εργασίας παρατηρείται και στο ελεύθερο θέατρο.Τα θέματα αυτά θα θέσει το ΣΕΗ στην ΠΕΕΘ (ένωση των θεατρικών επιχειρηματιών) ενόψει της διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το ΣΕΗ, εξάλλου, δικαίως, ζήτησε από την Εργατική Εστία να μη χορηγεί εργατικά εισιτήρια στους εργοδότες, που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ