Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ομοθυμία και στην αντιλαϊκή πορεία και στην υποκρισία
  • Λυμένα όλα τα ζητήματα, που πλασάρονται ως αντικείμενο αντιπαράθεσης των εσωκομματικών ομάδων
  • Σκοπιανό: Απόφαση του ΕΓ, από το φθινόπωρο, για σύνθετη ονομασία
  • Εκλογικός νόμος: Για την αλλαγή του θα αποφασίσουν από κοινού κυβέρνηση και κόμμα

Με ξεκάθαρη τη στήριξη όλων των πλευρών του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, προχωρά η συγγραφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σημίτη, οι οποίες θα αναγνωστούν την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Σε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της "νέας" κυβέρνησης, προχώρησαν, ήδη, δυο μέλη της: Ο Θ. Πάγκαλος, που δηλώνει ότι "πραγματική λιτότητα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα" (!) - ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος από το "Ρ" για τις θέσεις Πάγκαλου, τον "κάλυψε", στο όνομα του ότι ο υπουργός μπορεί να εκφράζει "περήφανα και ελεύθερα την άποψή του"... - και ο Αλ. Παπαδόπουλος, που κετέστησε σαφές χτες ότι δε θα υπάρξει "καμία παλινδρόμηση και καμία χαλάρωση", όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής της "σταθεροποίησης".

Την ίδια ώρα, είναι φανερή η επιδίωξη των εσωκομματικών ομάδων να "παίξουν", ακόμα και στα ζητήματα που είναι έκδηλη η συμφωνία τους, από τη σκοπιά των εσωκομματικών τους "χαρακωμάτων". Η παραπάνω τακτική έγινε έκδηλη μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, όπου το όργανο του κόμματος φέρεται να έθεσε τους εξής "όρους" στον Κ. Σημίτη,ενόψει των προγραμματικών του δηλώσεων: α) Να μην υπάρξει παρέκκλιση της κυβερνητικής γραμμής γύρω από το"Σκοπιανό", β) να δεσμευτεί ότι δε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, γ) να καταστήσει "ορατό" τι εννοεί, λέγοντας "κοινωνικό κράτος".

Σκοπιανό

Οπως ισχυρίζονταν χτες παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη, το ΕΓ θα ζητήσει, μέσω του Κ. Σκανδαλίδη που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, οι προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη να κινηθούν στο πνεύμα της μέχρι σήμερα πολιτικής στο "Σκοπιανό". Πρόκειται για θέση του ΕΓ, που ορισμένες πλευρές θέλουν να εμφανίσουν ως "όρο" προς τον Κ. Σημίτη. Ομως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" και, όπως επιβεβαίωσε χτες μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, το καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη - στα πλαίσια της επικύρωσης της "ενδιάμεσης συμφωνίας" Αθήνας - Σκοπίων - προχωρήσει σε απόφαση, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται για τα Σκόπια σύνθετη ονομασία. Λίγο νωρίτερα, όπως σημείωνε προς το "Ρ" άλλο μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, το όργανο "έχει πάρει αποφάσεις", που δεν κινούνται στη γνωστή θέση "δε θα δεχτούμε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του". Κατόπιν τούτου είναι εμφανές το πού αποσκοπεί αυτή η φιλολογία περί "όρων". Αλλωστε, όπως σημείωνε χτες μέλος του ΕΓ, τα μέλη του οργάνου θα "καλύπτονται από μια διατύπωση στις προγραμματικές δηλώσεις, του τύπου "στο θέμα των Σκοπίων θα κινηθούμε, όπως κινήθηκε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ""... Σημείωναν, παράλληλα, ότι "οι χειρισμοί ανήκουν στην κυβέρνηση". Ας σημειωθεί ότι κυβερνητικοί παράγοντες, που καλούνταν να σχολιάσουν τα όσα φέρεται πως θα διαμηνύσει σήμερα ο Κ. Σκανδαλίδης στον Κ. Σημίτη, υποστήριζαν πως "το ΕΓ συμφωνεί με την "ενδιάμεση συμφωνία"" και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τη θέση ότι "οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και οι χειρισμοί από την προηγούμενη κυβέρνηση συμβαδίζουν με τα όσα υποστήριζε προ καιρού ο Θ. Πάγκαλος".

Εκλογικός νόμος

Οπως αναφέρουν μέλη του ΕΓ, εκείνο που θα ζητηθεί από τον Κ. Σημίτη είναι να μη δημιουργείται η εικόνα πως δε θα εξαντληθεί η 4ετία από το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, προκαλείται από δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών και ευρωβουλευτών (Παπαδέλης, Αυγερινός) υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κάποιοι προχωρούν παραπέρα και ομολογούν ότι οι αντιδράσεις τους οφείλονται στο ότι δε θέλουν να αφήσουν τον Κ. Σημίτη να καρπωθεί προσωπικά μια πολιτική συμμαχιών, που στοχεύει να επισημοποιήσει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ".

Πολλές είναι οι αποδείξεις για την υποκρισία, στην οποία επιδίδονται όλοι όσοι - κατά τα άλλα - "δε θέλουν" να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Πρώτον,δηλώνουν ότι "καλύπτονται" από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η κυβέρνηση "δεν αντιμετωπίζει (σ.σ.: προς το παρόν) θέμα εκλογικού νόμου" και συμφωνούν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις δεν πρέπει να κλείνουν "μιας και διά παντός το ζήτημα". Αλλά και να το "κλείνουν", δε σημαίνει ότι όλες οι δηλώσεις γίνονται για να ισχύουν... Δεύτερον,"ψύχραιμες" φωνές στο ΠΑΣΟΚ (η "ψυχραιμία" τους προκύπτει από το ότι έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ", ήδη, από τις δημοτικές εκλογές) εκφράζουν το φόβο ότι η ανακίνηση του θέματος για εσωκομματικούς λόγους μπορεί "να κάψει το χαρτί του εκλογικού νόμου", το οποίο βεβαίως και θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ εφόσον το συμφέρει. Τρίτον,σαφής είναι η θέση κυβερνητικού παράγοντα, που τόνιζε χτες πως "δεν υπάρχει περίπτωση διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - κόμματος για τον εκλογικό νόμο. Η όποια απόφαση για αλλαγή του ή μη θα είναι κοινή".

Οικονομική πολιτική

Εδώ πια η υποκρισία είναι εξόφθαλμη. Οι μεταφορείς "όρων" προς την κυβέρνηση, για τον προσδιορισμό του "κοινωνικού κράτους", είναι οι ίδιοι που στις ανεπίσημες τοποθετήσεις τους αναφέρουν: "Στην οικονομία δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα. Ετσι κι αλλιώς, όλα είναι δεδομένα, με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης"! Τι είναι εκείνο που ζητούν για να εμφανίσουν ως "νέο ξεκίνημα"; Πρόκειται για το "ξαναζέσταμα" των περί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και της έναρξης των μεγάλων έργων για τα οποία, όπως αναφέρουν, πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα έναρξής τους (σ.σ.: της μοιρασιάς τους) εντός 2-3 μηνών.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι τα παραπάνω ζητήματα, στα οποία υπάρχει απόλυτη συμφωνία, εμφανίζονται ως θέματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, δείχνει πως η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δε θα είναι "ανέφελη". Οσο για το ίδιο το συνέδριο, παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη ισχυρίζονται πως ομόφωνα τα μέλη του ΕΓ θέλουν τη διεξαγωγή του. Ωστόσο, η πλευρά Τσοχατζόπουλου δεν έχει καταλήξει ακόμη αν την συμφέρει να γίνει συνέδριο το επόμενο διάστημα, αλλά και η πλευρά Σημίτη φαίνεται να μην θέλει να συγκρουστεί με τους εσωκομματικούς αντιπάλους της, μόλις μερικούς μήνες μετά την κατάληψη της πρωθυπουργίας. Αντίθετα, η πλευρά Λαλιώτη,ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρική καρέκλα του Α. Παπανδρέου, προωθεί την ιδέα του συνεδρίου, επισείοντας ως απειλή ότι, αν δε λυθεί η εκκρεμότητα, στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρχουν καταστάσεις που θα θυμίζουν "εκκαθαρίσεις λογαριασμών".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναψε ο καυγάς για (ανα)διανομή εξουσίας (2001-03-07 00:00:00.0)
Στην ΚΕ το θέμα των εκλογικών αποτελεσμάτων (1998-11-06 00:00:00.0)
Οσο προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική, τα εσωκομματικά έπονται (1998-02-03 00:00:00.0)
"Αδιαλλαξία" Σημίτη προς αντιπάλους (1997-02-18 00:00:00.0)
Η οξύτητα στην υπηρεσία του "συμβιβασμού" (1996-06-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ