Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλίμα έντασης στο Αιγαίο

Τη βραχονησίδα Ιμια, που βρίσκεται ανατολικά της Καλύμνου, η οποία αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας από τη στιγμή που αποδόθηκε μαζί με τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα, διεκδικεί η Τουρκία, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η τουρκική διπλωματία "θυμήθηκε" το νησάκι, όταν περίπου πριν από 20 μέρες προσάραξε εκεί ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Στην περιοχή προσέτρεξαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες και βοήθησαν το τουρκικό πλήρωμα στη διάσωση του σκάφους.

Η Αγκυρα, μετά το περιστατικό, με διάβημά της "πληροφορούσε" την ελληνική κυβέρνηση πως η βραχονησίδα είναι ενταγμένη διοικητικά στην τουρκική επικράτεια.

Στο τουρκικό διάβημα απάντησε στις 16 του Γενάρη ο υπουργός Εξωτερικών, τότε, Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας πως το νησί Ιμια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Το θέμα, έκτοτε, βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατασκευασμένο πανομοιότυπα με τον τρόπο που η τουρκική διπλωματία δημιουργεί τις "διαφορές" με την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τα διαβήματα απάντησης, έχει ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο υπήρξε και η αφορμή μιας ξαφνικής συνάντησης των Κ. Παπούλια και Γερ. Αρσένη την περασμένη Κυριακή, στην οποία αποφασίστηκε η επισταμένη επιτήρηση της περιοχής από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ